Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 02 okt. 2020

LAS-förhandlingarna avbrutna men behovet av ökad flexibilitet kvarstår

Natten till torsdag avbröts förhandlingarna om ett nytt system för anställningsskydd och omställning. Samtidigt inledde industrins parter de avtalsförhandlingar som prolongerades i mars med anledning av coronapandemin.

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel
Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel

– Tyvärr nåddes ingen överenskommelse i förhandlingarna angående LAS och omställning. En uppgörelse som i förlängningen stärker industrins konkurrenskraft är självklart välkommen. Syftet med förhandlingarna, att tillgodose behovet av bättre flexibilitet på arbetsmarknaden, gäller ju fortsatt, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

Samtidigt inleddes förhandlingarna mellan industrins parter om ett nytt Industriavtal. Tågordningen är att den internationellt konkurrensutsatta sektorn bestämmer normen för vilka löneökningar som ett exportberoende land som Sverige tål. En ordning som har tjänat oss väl under snart tre decennier.

Den nuvarande lönebildningsmodellen stöds av både arbetsgivare och de ledande fackförbunden i landet. Alternativet är en huggsexa som inte är bra för någon.

– Vi har en stabiliserande faktor på arbetsmarknaden, Industriavtalet, som nu blir än viktigare för att behålla ordningen i den svenska lönebildningen, särskilt i den osäkra tid vi nu befinner oss i till följd av coronakrisen, säger Tomas Undin.

Nuvarande Industriavtal löper ut den 31 oktober. Senast då ska ett nytt avtal vara på plats.