Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 19 dec. 2020

Klimatsmart energiteknik vinner Industrins pris

Svenska Climeon har skapat en kraftteknik som tar hand om spillvärmevatten och omvandlar det till 100 procent ren el. För detta tilldelades företaget nyligen Industrins pris av Teknikföretagen på Techarenan Challenge.

Climeons första kraftverk på Island (Fludaorka).
Climeons första kraftverk på Island (Fludaorka).

– Det känns jättebra, det är exakt det pris vi vill ha eftersom vår fortsatta framgång handlar mycket om goda relationer med industrin, säger Thomas Öström, vd och en av grundarna till Climeon.

Grunden i företagets skalbara lösning är en vit kub på två gånger två meter. Till varje sådan modul – eller elkraftverk om man så vill – kopplas kall- och varmvatten som vakuumsätts respektive trycksätts. Skillnaden i tryck driver sedan en turbin, som i sin tur driver en elgenerator.

– Man kan sätta ihop sitt eget kraftverk genom att ”klistra ihop” valfritt antal av våra moduler, säger Thomas Öström.

–  Tekniken att utvinna el från riktigt varmt vatten har funnits länge, tillägger han. Men vår unika lösning kan göra el från vatten som har en temperatur mellan endast 70 och 120 grader, som till exempel uppvärmt kylvatten från industrier eller motorer som annars bara försvinner som spillvärme.

Stöttas av Bill Gates energiteknikfond

Climeons moduler finns i dag bland annat installerade på Island och i Japan samt hos SSAB och Viking Line. Dessutom stöttas företaget av Bill Gates Breakthrough Energy Ventures, en fond som ska investera drygt nio miljarder kronor i ny energiteknik för att motverka klimatförändringarna.

Trots denna uppmärksamhet ser Thomas Öström Industrins pris som en viktig möjlighet att nå ut ännu mer med lösningen.

– Dels är priset ett bevis på att många nu förstår att det går att göra el av vatten med lägre temperatur, dels är det en möjlighet att få hjälp av fler starka vänner i industrin. Sådana vänner behöver man som ett ganska litet startupbolag.

”Lösningen kan driva hela planeten”

På kort sikt tror Thomas Öström att den största potentialen finns i att använda företagets lösning där det finns rätt geotermiska förhållanden, som i Japan och på Island. Men eftersom företagets teknik klarar lägre temperaturer kan fler platser bli aktuella.

– Det skulle gå att driva hela planeten med vår lösning om man tog tillvara alla möjligheter när det gäller geotermi. Men potentialen finns även på många andra håll, som till exempel inom sjöfarten som har krav på sig att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2030. Ett annat exempel är att använda vår teknik som backup-kraft till vindkraft.

Till sist, vad önskar du dig mest just nu?

– Att världen kommer ut ur coronamörkret och satsar stenhårt på klimatet. Det har varit bortprioriterat under pandemin men på lång sikt är klimatet så mycket viktigare.

Juryns motivering Industrins pris 2020:

“Bolaget bidrar med sin teknik till lösningen på en av de största utmaningarna i världen i dag, tillgång till miljövänlig energiförsörjning.

Företagets egenutvecklade teknik tillvaratar energin i lågtempererad geotermisk värme och spillvärme för att generera elektricitet. En billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som i dag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas.

Med sin innovativa teknik och sina geotermiska kraftverk har Climeon potential att göra en fantastisk insats för en bättre miljö för alla.”

Visa mer