Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ja till OpOs hemställan – men stora risker kvar i svensk ekonomi

De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på 4,5 procent i ett 29 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna, Tekniktjänstearbetsgivarna och TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag) accepterar OpO:s hemställan.

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel

Nyhet
20 okt. 2020
Sakområde:

– Nivån är utmanande med tanke på covid-19-pandemin. Vi lever med omfattande osäkerhetsfaktorer i världshandeln med stor risk för bakslag i ekonomin, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin. 

En ansvarslös löneökningstakt riskerar att fördjupa krisen. Effekterna av coronakrisen är att vi i Sverige har i grunden livskraftiga företag med mycket låg betalningsförmåga. Detta måste avtalet ta hänsyn till.

– Den ekonomiska återhämtningen har mattats av betydligt, nya restriktioner till följd av smittvågor är inte längre bara en risk utan ett faktum. Samtidigt ser vi behovet av att träffa avtal som kan utgöra en stabiliserande kraft på en osäker arbetsmarknad, säger Tomas Undin.