Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 16 aug. 2020

Innovationstävling: Hur kan Helsingfors uppnå ett hållbart värmesystem?

Helsinki Energy Challenge utmanar innovatörer och experter att besvara frågan om hur Helsingfors kan uppnå ett hållbart värmesystem med minimal användning av biomassa. Teknikföretagens exportförening Urban Tech Sweden bjuder därför in experter och leverantörer att medverka i ett gemensamt tävlingsbidrag.

Hanna Eriksson Lagerberg, branschansvarig på Urban Tech Sweden, och Jennie Cato, ordförande i exportföreningen Urban Tech Sweden och enhetschef för handel och hållbarhet på Teknikföretagen.
Hanna Eriksson Lagerberg, branschansvarig på Urban Tech Sweden, och Jennie Cato, ordförande i exportföreningen Urban Tech Sweden och enhetschef för handel och hållbarhet på Teknikföretagen.

- Helsinki Energy Challenge är en innovationstävling för att skapa Helsingfors framtida fossilfria energisystem. Idag är stadens beroende av kol för sin uppvärmning, vilket är en stor utmaning för att staden ska kunna bli koldioxidneutral. Staden ser inte heller förbränning av avfall som en framtida lösning, vilket kräver ett innovativt grepp, säger Hanna Eriksson Lagerberg som är branschansvarig på Urban Tech Sweden. I samband med tävlingen erbjuder Urban Tech Sweden de företag som vill vara en del i ett svenskt systemerbjudande för export, en unik möjlighet att delta i en större kontext. Konceptet som tas fram kan sedan användas som erbjudande till andra städer globalt.

- Hur vi hållbart producerar och levererar uppvärmning och kyla till våra städer behöver ett nytt systemtänkande om vi ska uppfylla klimatmålen i Parisavtalet, säger Jennie Cato, ordförande i exportföreningen Urban Tech Sweden och enhetschef för handel och hållbarhet på Teknikföretagen, och avslutar:

- Svenska företag har kunskap och lösningar i framkant och ges nu en unik möjlighet att erbjuda en svensk fossilfri helhetslösning för export. Jag tror att vi har en otrolig potential att skapa en bra exportprodukt från Sverige om vi får med tillräckligt med många företag. Majoriteten av de svenska företagen som sitter på framtidens lösningar är oftast väldigt små och har inte egna resurser eller kapacitet att nå ut till de stora projekten och aktörerna. Med Urban Tech Swedens satsning underlättas förhoppningsvis företagens möjligheter till att nå ut med sina lösningar.

Företag inbjuds delta i framtagandet av det som kan bli ett svenskt hållbart framgångskoncept för uppvärmning av städer och Urban Tech Sweden uppmanar alla intresserade att anmäla sig på: https://forhelsinki.com/. Sista anmälningsdag är 20 augusti.