Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 15 okt. 2020

Industrin i centrum när Sverige ska elektrifieras

Elektrifieringen av samhället kräver samverkan mellan industrin och offentlig sektor. Nu har infrastrukturministern tillsatt den Elektrifieringskommission som ska vägleda Sverige till en elektrifierad transportsektor – glädjande nog är många av Teknikföretagens medlemmar representerade i gruppen.

Idag presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth ett antal åtgärder för att snabba på elektrifieringen av transportsektorn. Bland annat presenterades Elektrifieringskommissionens uppdrag och sammansättning, en särskild utredning runt regleringar ska tillsättas. Dessutom får Trafikverket två nya uppdrag. Dels ska de upprätta ett förslag på plan för elektrifiering av det statliga vägnätet med 2000 km elväg 2030 samt 3000 km elväg 2035 och dels ska de analysera behovet av laddinfrastruktur för snabbladdning av tunga fordon längs större vägar.

– Vi har under lång tid väntat på besked om Elektrifieringskommissionen, därför är det glädjande att äntligen få positiva nyheter om kommissionens sammansättning och uppdrag. säger Emilia Käck ansvarig för energi och infrastruktur på Teknikföretagen.

Elektrifieringskommissionen har varit under diskussion sedan hösten 2019. I den 16 personer stora gruppen, som kommer att ledas av Tomas Eneroth, är både forskning, näringsliv, intresseorganisationer och regioner representerade. Bland andra är Teknikföretagens medlemmar Scania, Volvo, Hitachi ABB Power Grids och Northvolt representerade.

– Samverkan mellan näringsliv, politik och forskning är en nyckel för att lyckas med elektrifieringen. Vi tycker också att det är positivt att man kopplat ihop elnätfrågor, vem som ska äga och underhålla vägel samt att se över regelverken kopplat till den nya infrastrukturen, säger Emilia Käck vidare.