Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 12 nov. 2020

Hög aktivitetsnivå inom AI i Sverige – men de mindre företagen släpar efter

Den 11 november samlade Teknikföretagen tillsammans med IT&Telekomföretagen framstående representanter för AI i Sverige under parollen ”AI SUMMIT 2020”. Syftet var att ge en överblick av det omfattande arbete som företag och institutioner bedriver med den nya AI-tekniken. I samband med eventet presenterades också ”Årets AI svensk 2020”, som blev Markus Lingman, överläkare i Region Halland.

AI SUMMIT 2020 samlade representanter för ledande företag och institutioner som arbetar med AI. Verksamheten är bred och mångfacetterad men det kan konstateras att teknikföretag i Sverige i stor utsträckningen leder Sveriges AI utvecklingen.

Många större företag har kommit långt i sin AI-resa och kanaliserar också sitt engagemang genom nationella program så som ”WASP” och ”AI Sweden”. Samtidigt visar mindre företag ett svalare intresse för tekniken, vilket är till nackdel för Sveriges konkurrenskraft.

I samband med eventet presenterades också ”Årets AI svensk 2020”, som i år blev Markus Lingman, överläkare i Region Halland. Tanken är att uppmärksamma en individ som gjort ett särskilt avtryck under 2020.

- Markus Lingman har förenat vårdens behov med teknikens möjligheter. Han har visat att samverkan är nyckeln till ett väl fungerande AI-ekosystem och är ett gott exempel för alla, oavsett sektor säger Maria Rosendahl, enhetschef för kompetensförsörjning och digitalisering på Teknikföretagen, som utgjort en av experterna i juryn för ”Årets AI svensk 2020".

Juryn för ” Årets AI svensk 2020”, har bestått av:

  • Maria Rosendahl, Enhetschef Kompetensförsörjning & Digitalisering, Teknikföretagen 
  • Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige 
  • Louise Callenberg, Chef för digital förnyelse och samverkan, SKR 
  • Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY
  • Fredrik Heintz, Biträdande professor och AI-forskare, Linköpings universitet 
  • Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden  
  • Darja Isaksson, Generaldirektör, Vinnova
  • Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen (ordförande)

Läs också

Mer på Teknikföretagen /De är finalister i Årets AI svensk 2020/

De är finalister i Årets AI svensk 2020

 

Vid frågor, kontakta