Kontakta oss Avtal 2020 Kurser och seminarier Pressrum In English
Nyhet 29 okt 2020

Försäkringskassan återinför krav på läkarintyg – påverkar det arbetsgivarens rätt att begära läkarintyg?

Under våren 2020 införde Försäkringskassan tillfälliga regler om krav på läkarintyg för att avlasta vården. Nu har Försäkringskassan gjort bedömningen att vården inte är lika hårt belastad och därför återinförs de tidigare reglerna för läkarintyg. Teknikföretagen reder därför ut hur beslutet påverkar arbetsgivares möjlighet att kräva intyg och vad det återinförda kravet innebär för arbetstagare.

Beslutet innebär att Försäkringskassan från den 1 november kommer att kräva läkarintyg från individen från dag åtta för ersättning vid vab och från dag femton för sjukpenning. Det påverkar dock inte arbetsgivares möjlighet att begära läkarintyg menar Teknikföretagens jurist Anton Wemander Grahm.

– Fram till och med den 31 december 2020 gäller fortfarande det tillfälligt upphävda kravet på läkarintyg enligt sjuklönelagen. Arbetsgivares möjlighet att begära läkarintyg följer av sjuklönelagen och bolagets kollektivavtal, säger Anton Wemander Grahm, jurist på Teknikföretagen, och fortsätter:

– Det beslut som Försäkringskassan nu har fattat påverkar därför inte arbetsgivares möjlighet att kräva läkarintyg, utan rör enbart Försäkringskassans krav för att individer ska vara berättigade till föräldrapenning vid vab och sjukpenning vid sjukdom.

I Teknikföretagens Arbetsgivarguide finns mer information om Teknikföretagens rekommendation i frågan.

Läs mer i Arbetsgivarguiden

Mer på Teknikföretagen /Arbetsrättsliga frågor med anledning av coronaviruset/

Arbetsrättsliga frågor med anledning av coronaviruset