Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 03 dec. 2019

Teknikföretagen söker 2020 års vinnare av Stora Designpriset

Har du koll på en kommersiellt framgångsrik produkt eller tjänst som bygger på ett integrerat och konsekvent designarbete? Nu har du chansen att nominera den till Stora Designpriset.

Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form. Nu är nomineringsperioden till 2020 års pris öppen och alla har möjlighet att nominera bidrag fram till den 31 januari 2020.

- Vi delar ut Stora Designpriset för att lyfta designens betydelse för konkurrenskraft och lönsamhet, säger Patricia Kempff, som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen och med i Stora Designprisets jury

Produkter, tjänster eller sortiment – från svenska företag och deras interna eller externa designleverantörer – kan tävla i Stora Designpriset. Grundläggande i bedömningen är funktion och gestaltning. Avgörande – i vilken mån designen byggt långvarig kommersiell framgång. Andra viktiga delar är brukarperspektiv, designstrategi, innovativ höjd, nyhetsvärde, produktionsanpassning, ergonomi och miljökrav.

- Bland de tidigare vinnarna finns en stor bredd, bland annat bioskrivaren BIO X, elektriska motorcykeln Kalk och Pocket Operators som är ett musikinstrument i fickformat. Den gemensamma nämnaren är att de är exempel på hur konkurrenskraft kan stärkas genom design och innovation, berättar Patricia Kempff. 

Nominera till Stora Designpriset 2020 på www.storadesignpriset.se/nominera.

Hur går tävlingen till?

Nu i december öppnar nomineringen för Stora Designpriset.  Utifrån nomineringsskörden är det sedan Stora Designprisets jurys uppgift att utse fem finalister och slutligen, under Techarenan Stockholm Summit den 16 april, kora vinnaren. Förutom juryns vinnare utses även ”Publikens favorit” – genom en publik omröstning.

Vad vinner vinnaren?

Prissumman för vinnaren av Stora Designpriset är 250 000 kronor och tilldelas designleverantören.