Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 12 juni 2019

Teknikföretagen på plats under Järvaveckan - hoppas att mötesplatsen ska inspirera fler tjejer till teknik

Under tio år har Teknikföretagen och analys- och undersökningsföretaget Ungdomsbarometern studerat ungas intresse för teknik. En prioriterad målgrupp är tjejer, både för att andelen tjejer på utbildningar och arbetsplatser är för lågt, men framförallt för den potential för både individ och samhälle som går förlorad när tjejer väljer bort teknik.

Sedan 2012 har andelen tjejer som kan tänka sig att bli ingenjör ökat från 30 till 45 procent medan killars intresse ligger kvar på ungefär samma nivå. Nu måste det ökade intresset omvandlas till att fler också söker utbildningarna.

– Ingenjör kommer tvåa totalt bland långsiktiga val av de cirka 70 yrken som Ungdomsbarometern mäter. På första plats kommer företagsledare, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern. Att resultatet beror på att tjejernas intresse ökar är jätteroligt, men det betyder också att fler tjejer som funderar på att bli ingenjörer inte tar steget och söker.

Viktigt med förebilder

För att fler tjejer ska söka teknik behövs förebilder. Därför deltar Teknikföretagen med ”Tjejer som går teknik” under Järvaveckan. Precis som det låter kommer tjejer som går teknikprogrammet på skolor runt om i Stockholm finnas på plats och svara på frågor om utbildningen. ”Tjejer som går teknik” finns även på Instagram, ett konto som drivs av Ungdomskommunikation på Teknikföretagen.  

– Precis som vi redan gör på sociala medier vill vi erbjuda en mötesplats där ungdomarna kan diskutera på sina egna villkor, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Vi misstänker att bristande självförtroende i matte och normer i samhället kommer att diskuteras. Men förhoppningsvis också hur teknik kan förändra världen. Ingenjörsyrket är ju ett smart val om man vill bidra till en positiv förändring i samhället.

Vi är på plats fredag, lördag och söndag (14-16 juni) i Näringslivets tält F05, Spånga IP (kl.14:00-18:00).

Såhär säger tjejerna själva

”Ju fler som vågar plugga teknik, ju fler kvinnor kommer att jobba med det. Och våra perspektiv behövs. Om inga kvinnor jobbar med det här, kommer inga framtida innovationer att vara anpassade för oss”

- Daphne om varför det är viktigt med fler perspektiv. Studerar idag teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling.

”Både när det kommer till jobb och vidareutbildningar är möjligheterna med teknik väldigt breda. Jag tror att det är en faktor till att intresset för ingenjörsyrket ökar. Ju mer företag och utbildningar som når ut till oss unga tjejer, ju fler tjejer kommer att välja teknik eller natur. Speciellt när det visas upp lyckade kvinnor inom yrket, som ändå är mansdominerat. Jag kan tänka mig bli ingenjör eftersom att jag gillar problemlösning och vill hjälpa till så att samhället går framåt på ett klimatsmart sätt!”

- Edith, funderar på att söka ingenjörsutbildning. Studerar idag teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap.

”Jag vill gärna jobba med miljö i framtiden! Jag tror att vi tjejer vill se en förändring. Vi vill värna om miljön. Vi vill se våra barn växa upp i en grönskande värld. Det är vi som måste ta tag i världen och göra den bättre, detta genom att hitta innovativa och tekniska lösningar!”

- Alva, funderar på att söka ingenjörsutbildning. Studerar idag teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö.