Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 03 juli 2019

Sentina Bay vann Industrins pris

Ett slitstarkt, tåligt och hållbart framställt material fick Industrins pris under Almedalen 2019. Det är företaget Sentina Bay som står bakom processen där titan förädlas och härdas, och blir mer starkt och tåligt än grundmetallen.

- Jag är tagen och förvånad, och det känns jätteroligt och överväldigande att ta emot priset, säger Håkan Alfon, VD för Sentina Bay.

- Priset visar att vi är på rätt spår, det innebär att vi får en verifikation på att vi är på rätt spår, säger han.

Företagets grundidé bygger på forskning som gjordes vid Uppsala universitet för cirka tjugo år sedan. Därefter har processen med att härda titan utvecklats och skalats upp industriellt. Under Almedalsveckan mottog företaget Industrins pris av Teknikföretagen på Techarenan Serendipity Challenge. En del av juryns motivering löd ”Genom innovationshöjd och hållbarhetsfokus har Sentina Bay positionerat sig för en konkurrenskraftig framtid.”

Under 2019 har produkten fått sitt kommersiella genombrott, och använts av Nasa och extremracing. Priset ger företaget ökat självförtroende och en klapp i ryggen från industrin om att de är på rätt väg.

- Som start up är känner man sig ofta ensam och man dunkar huvudet i väggen kontinuerligt. Det här är en energiboost för oss, säger Håkan Alfon.

- Vi är på väg att industrialisera vår produkt och söker rätt partnerskap. Här är ett samarbete med de stora industribolagen avgörande för att vi ska lyckas med vår export, fortsätter han.

Nästa steg för företaget blir att söka samarbeten inom flygindustrin, som är stora användare av titan. Att få flygplanstillverkare att använda materialet skulle ha en positiv klimatpåverkan.

- Med vårt material kan man få ner ett flygplans vikt med 30 kg, vilket innebär en besparing på 200 ton koldioxid under flygplanets livslängd, berättar Håkan Alfon.

Var är ni om fem år?

- Då omsätter vi 500 miljoner, och finns på ett antal globala marknader, säger han.

Vinnare industrins pris 2019 under Techarenan Serendipity Challenge: 

Sentina Bay

Juryns motivering: 

”Företaget har förädlat och försett ett material med attraktiva egenskaper för sektorer som rymd, flyg och nästa generations fordon.

Detta genom att utveckla en process som gör titan både starkare och slittåligare.

Genom innovationshöjd och hållbarhetsfokus har Sentina Bay positionerat sig för en konkurrenskraftig framtid.”