Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 24 okt. 2019

Många elever som inte klarar godkänt i matematik

Nya siffror från Skolverket visar att andelen elever med godkända terminsbetyg i årskurs 6 minskar. Enligt Skolverket minskade andelen godkända elever i år med drygt tre procentenheter jämfört med våren 2018. Matematik var det obligatoriska ämne där lägst andel elever fick godkänt, 88 procent. Bild och slöjd var de ämnen där högst andel elever fick godkänt betyg.

– Teknikutbildningar är starkt förknippade med matematik. Vill vi ha fler som söker teknikinriktade utbildningar och jobb i Sverige framåt är bland det mest prioriterade att satsa på matematiken, säger Li Ljungberg, expert inom utbildningspolitik på Teknikföretagen, och fortsätter:

– Matten är viktig. Vi kan inte nöja oss med något annat än att prestera väl i matematik om Sverige ska vara ett högteknologiskt land som tävlar i framkant och där fler väljer högre teknisk utbildning. Det finns mycket politiken kan göra, bland annat säkerställa lärarförsörjningen inom matematik. 

Från Teknikföretagen fortsätter vi att prioritera matematiken genom att bland annat samarbeta med Mattecentrum och Teach for Sweden. Vi jobbar dessutom med en helt ny mattesatsning för ungdomar som lanseras senare i höst.  

– Kunskapsnivåerna i matte är ett viktigt område och självförtroendet är ett annat, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Att självförtroendet vacklar, särskilt bland tjejerna, ser vi i våra egna undersökningar och forum. Vi tror på att tillgängliggöra matten så att ungdomar lättare kan relatera till ämnet. Och att det går att göra rolig matematik.