Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 16 jan. 2019

Instagramkonto ska inspirera fler tjejer att välja teknik

I dagarna startar ansökningsperioden till gymnasiet. Trots en ökning är det fortfarande få tjejer som väljer program med teknisk inriktning. För att uppmuntra till normbrytande studieval startar nu Teknikföretagen Instagramkontot ”Tjejer som går teknik”, ett konto som ska skildra vardagen på teknikprogrammet och slå hål på myter om utbildningen.

För ett år sedan startade Teknikföretagen Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik”, en mötesplats för tjejer och ickebinära som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet. Gruppen visade sig vara en fullträff och flera medlemmar menar att communityt gett stöd och spelat en avgörande roll i gymnasievalet. Som en förlängning lanseras nu Instagramkontot ”Tjejer som går teknik”. Precis som det låter kommer tjejer som går ett gymnasieprogram med teknisk inriktning driva kontot och svara på frågor gällande utbildningen. Ambassadörernas inlägg blandas med fakta och statistik samt inspirerande yrkesexempel inom teknikbranschen.

– Vår Facebookgrupp med cirka tusen medlemmar fungerar utmärkt som diskussionsforum medan Instagramkontot ”Tjejer som går teknik” blir gruppens egna inspirationskanal, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Vi vet att gruppen fyller en viktig funktion och på Instagram kan våra ambassadörer inspirera ännu fler tjejer att våga söka ett gymnasieprogram med teknisk inriktning. Initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval behövs.

Sverige ligger i framkant när det gäller industriell utveckling och innovation. För att behålla den positionen måste fler få upp ögonen för hur intressant det är att jobba med teknik. Enligt Skolverkets statistik gällande läsåret 2018/2019 har andelen tjejer som söker till teknikprogrammet ökat och ligger nu på nästan 18 procent (17,7). En trend som Teknikföretagen hoppas ska hålla i sig. På industritekniska programmet är 10,5 procent av de sökande tjejer.

Hack the World

Hack the World är Teknikföretagens samlade initiativ för att bredda bilden av teknikbranschen. Syftet är att få fler unga att intressera sig för teknik och söka sig till teknikutbildningar. Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” är en del av Hack the World och har närmare tusen medlemmar. Nu finns gruppen även representerad på Instagram. Besök hacktheworld.se för fler initiativ.