Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Hello World öppnar ungas ögon för teknik

Hello Worlds lägerverksamhet inom programmering, teknik och matematik lockade 1 400 ungdomar i somras. Med Teknikföretagen som samarbetspartner kommer ännu fler unga kunna åka på de populära lägren.


Nyhet
22 jan. 2019
Sakområde:

På bara några år har Hello World lockat tusentals unga svenskar att lära sig mer om programmering och naturvetenskapliga ämnen. Det hela startade när den ideella föreningens grundare Ulrika Dellby och Dag Wolters son ville gå på sommarläger på temat programmering. Familjen hittade inget läger i Sverige utan åkte i stället till USA. Sonen älskade det. Väl hemma igen så bestämde sig de för att själva starta en verksamhet som erbjuder barn mellan 7 och 18 år att förkovra sig inom programmering. Intresset var stort och på bara några år har sommarlägren vuxit sig stora.

- Vi vill rekrytera brett från alla hem och hörn, och därför är avgiften inkomstbaserad. Alla ska kunna delta, berättar Dag Wolters.

Tjejer får stipendier

För att få fler tjejer intresserade delar de varje år ut stipendier riktade mot tjejer. Men de har även stipendier som killar kan söka.

Ganska snabbt insåg de att ett läger inte var tillräckligt – ungdomarna vill lära sig mer. Därför startade man även så kallade meetups på söndagar, där samverkande företag ställer upp och lånar ut sina kontorslokaler kostnadsfritt och studenter från tekniska högskolor håller i undervisningen. Meetups finns i dag i Stockholm, Växjö och Göteborg. Lägerverksamheten har hittills varit förlagd i Stockholmsområdet. Barn kommer från olika delar av landet och SJ bjuder på tågresan.

Teknikföretagen blir samarbetspartner

Nu när Teknikföretagen går in som samarbetspartner ska lägerverksamheten breddas. Nästa sommar kommer det även finnas läger i Göteborg. Teknikföretagen kommer även sitta i föreningens styrelse och bidra med sin expertis.

Teknikföretagen har i många år jobbat för att skapa bra förutsättningar för att unga ska få bästa möjliga förutsättningar kring ämnen som teknik, matematik och naturvetenskap.

- Nu tar vi ytterligare ett steg genom att ta oss an vad ungdomar gör på fritiden. Hello World låter unga prova på teknik i en miljö som är tillåtande och i kombination med andra aktiviteter i en härlig miljö, säger Maria Rosendahl, enhetschef kompetensförsörjning på Teknikföretagen.

Samarbetet är fortfarande i uppstartsfasen och parterna diskuterar hur det ska se ut.

- Att ha ett inkluderande perspektiv för att bredda bilden kring vem som jobbar med teknik är en kärnfråga för att lösa kompetensbristen. Genom att stötta Hello World hoppas vi på en ökad mångfald och fler kvinnor i branschen. Alla som är nyfikna på teknik ska ges möjligheten att prova på, säger Maria Rosendahl.