Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 18 dec. 2019

Fråga ingenjören - ny poddserie

Vad gör egentligen en ingenjör? Vad finns det för fördomar om ingenjörer? Varför har ingenjörer en viktig roll för att lösa samhällsutmaningar? Det och mycket till diskuterar vi tillsammans med ingenjörer i den nya poddserien "Fråga ingenjören".

Civilingenjörerna Åke Svensson (Teknikföretagen), Malin Fuglesang (Northvolt) och Jonas Gustavsson (Afry) gästar poddserien "Fråga ingenjören".
Civilingenjörerna Åke Svensson (Teknikföretagen), Malin Fuglesang (Northvolt) och Jonas Gustavsson (Afry) gästar poddserien "Fråga ingenjören".

"Fråga ingenjören" är en poddserie i tre delar i Teknikföretagens podcast T-time. Tillsammans med gästerna pratar vi om deras yrkesval och de får svara på en bred palett av lyssnarfrågor. Avsnitten varvas med utfrågningar av människor på stan och programledarna Anna Weihe och Kjell Eriksson blir uppringda av okända ingenjörer och ska gissa vilken typ av ingenjör det är.

Del 1: Vad gör en ingenjör?

I avsnittet "Vad gör en ingenjör?" gästar Malin Fuglesang som är projektledare på Northvolt och är civilingenjör i maskinteknik. I avsnittet pratar vi om ingenjörsyrket, fördomar, förebilder, varför Malin valde att studera till civilingenjör och företaget som Malin arbetar på - Northvolt.

Del 2: Hur gör ingenjörer världen bättre?

I avsnittet "Hur gör ingenjörer världen bättre?" gästar Jonas Gustavsson, vd och koncernchef för Afry och civilingenjör i maskinteknik. Vi pratar bland annat om yrkesvalet, värdet av en ingenjörsexamen samt klimatsmarta lösningar och ingenjörens roll för att möta samhällsutmaningarna.

Del 3: Hänger vi med i teknikutvecklingen?

I avsnittet "Hänger vi med i teknikutvecklingen?" gästar Åke Svensson som är ordförande för Teknikföretagen och civilingenjör i teknisk fysik och elektronik. Åke berättar om sin karriärresa från sommarjobbare på Saab till att bli vd och koncernchef på företaget.

Tekniksprångarna Alva Holmström och Edith Rosén som gör praktik på Teknikföretagen medverkar för att prata om deras intresse för ingenjörsyrket och de ställer frågor till Åke.

I avsnittet gästar också Frida Andersson, expert på kompetensförsörjning vid Teknikföretagen, för att diskutera teknikutveckling och kompetensutveckling.