Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 30 sep. 2019

”Förändring kräver ökad flexibilitet”

En spänstig dialog och relevant inramning, är Teknikföretagens VD Klas Wåhlbergs beskrivning av Industridagen 2019.

Under Industridagen samlades 600 personer från näringslivet, politiken, högskolor, arbetsgivar- och arbetstagarparter på Göranssons arena i Sandviken för att samtala om hur man tillsammans kan hitta lösningar för att bättre möta behoven av kompetensutveckling på både kort och lång sikt inom industrin. Dagen inleddes med föredrag av bland andra näringsminister Ibrahim Baylan, Björn Rosengren, VD för Sandvik och Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.

- I mitt tycke är det här den bästa Industridagen hittills. Vi har haft ambitiösa inspel från initierade inspiratörer, som gett oss mycket att tänka på i de fortsatta diskussionerna, säger Klas Wåhlberg.

Under eftermiddagen pågick workshops, där alla deltagare satt ner i mindre grupper och diskuterade problemställningar och lösningar. Inom ramen för dessa lyftes bland annat frågor om hur man kan ta fram mer flexibla utbildningar, individens egna ansvar för kompetensutveckling, och om det går att ta fram ett individuellt kompetenskonto, liknande det som finns för avsättningar till tjänstepension. Regionala lösningar och stöd för små och medelstora företag att driva dessa frågor var en annan punkt som togs upp av deltagarna.

- Det finns inga färdiga lösningar men vår ledstjärna är att förändring kräver ökad flexibilitet. Ett rigitt ramverk måste kunna förbättras, säger Klas Wåhlberg.

Under slutet av dagen sammanfattades alla diskussioner i form av ett dokument, som överlämnades till statsminister Stefan Löfvén.  

- Vår förhoppning är att beslutsfattarna ska se djupet och bredden i den gemensamma ansatsen i vad industrins parter kan åstadkomma. Det ska bli intressant att följa den fortsatta diskussionen i de politiska samverkansgrupperna, säger Klas Wåhlberg.