Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 15 jan. 2019

Brittiska parlamentet röstar ned uppgörelsen med EU

Det brittiska parlamentet har med en historisk marginal förkastat den överenskommelse som framförhandlats mellan den brittiska regeringen och EU. Förlusten är ett hårt slag mot premiärministern Theresa May.

Direkt efter voteringen riktade Jeremy Corbyn partiledare för oppositionspartiet Labour ett misstroendevotum mot premiärministern i syfte att få till stånd ett regeringsskifte. Labour har tagit ställning för att Storbritannien ska vara i en permanent tullunion med EU.

Nu ökar osäkerheterna kring Brexit på ett betydande sätt. Det finns också en större risk för at Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. En avtalslös Brexit förväntas få stora konsekvenser för handeln och den finansiella stabiliteten.

Mest troligt är att Storbritannien försöker få till stånd en omförhandling av delar av brexituppgörelsen och begär om en förlängd förhandlingstid. Om det godtas av EU kan förhandlingarna pågå ytterligare några månader.

Teknikföretagen vill därför fortsatt uppmana våra medlemmar att förbereda sig på Brexit och ta höjd för alla eventualiteter, även en avtalslös Brexit.

Det råder fortfarande en betydande osäkerhet om vad som händer efter att det brittiska parlamentet har fått säga sitt.

brexit-vad-hander-nu-nar-parlamentet-rostat-nej.png