Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Arbetskraftsinvandring är inget övergående”

När konkurrensen om kompetensen hårdnar blickar svensk industri utanför EU:s gräns. Då krävs arbetstillstånd, med en ansökningsprocess som kan ta upp till ett år. Men det finns en snabbare väg. Thule Group tog hjälp av en ny tjänst från Teknikföretagen.


Nyhet
18 juni 2019
Sakområde:


Det är brist på kompetens inom många yrken som håller industrin rullande. När svenska teknikföretag hittar talanger i länder utanför EU/EES och Schweiz krävs arbetstillstånd. I höstas blev Teknikföretagen Sveriges första certifierade arbetsgivarorganisation hos Migrationsverket och kan därmed företräda medlemsföretag i deras ansökan.

Ett av företagen som valt att gå den vägen är Thule Group. Nyligen behövde företaget söka arbetstillstånd för två civilingenjörer inom maskinteknik och en industridesigner, som kom från Bosnien, Indien och Mexiko.

Att gå via Teknikföretagen gjorde processen mycket smidigare, enligt Kajsa von Geijer, direktör för personal och hållbarhet på Thule Group.

– Den stora behållningen är att ansökningstiden förkortas. Vi behöver inte vänta upp till 9 månader för att få ett arbetstillstånd för någon som vi verkligen vill anställa, säger hon.

Kajsa von Geijer, direktör för personal och hållbarhet på Thule Group.

Thule Group har huvudkontor i Malmö och 2 300 anställda globalt, varav ungefär 450 i Sverige. Största varumärket är Thule. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer takboxar, hållare för att transportera cyklar och annan sportutrustning på bilen, barnvagnar, resväskor och andra produkter för aktiva familjer och friluftsentusiaster.

Kompetensbehovet på både kort och längre sikt handlar om ingenjörer inom konstruktion, design, prototyp och annan produktutveckling, men även yrkeskunniga till produktionen. Eftersom konkurrensen om arbetskraften är stor måste rekryteringen ibland ske utomlands.

– Det är också många som söker sig till oss från andra länder, med rätt kompetens och intressant yrkesbakgrund. Ibland får vi någon som är en perfekt match och då måste vi ansöka om arbetstillstånd, säger Kajsa von Geijer.

Vad händer om ni inte kan anställa från utlandet eller får tag i kompetensen här?

– Det kan till exempel innebära att vissa produktlanseringar drar ut på tiden eller projekt inte kan genomföras som vi tänkt. Men den yttersta konsekvensen är naturligtvis att man får se sig om efter en annan plats för vår verksamhet, eller att flytta ut tjänster via konsultbolag i andra länder.

Thule Group har tidigare sökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket på egen hand. Erfarenheten är att det tar alldeles för lång tid. Väntetiden är minst 12 veckor, men ibland kan det ta upp till nio månader att få ett beslut.

– Det utsätter både den som är föremål för ansökan och oss för stress och innebär att man inte orkar anställa folk utifrån. Men har vi inte arbetskraften i Sverige måste vi locka den till Sverige. Arbetskraftsinvandring är inget övergående och det gäller i alla tjänster, på alla nivåer.

Kajsa von Geijer betonar att man måste underlätta för arbetskraftsinvandring eller kompetensförsörjning via olika länder på dagens arbetsmarknad, som är stor och global.

Hon efterlyser större smidighet i systemet. I dag måste tjänster först annonseras ut på arbetsförmedlingen, fackliga företrädare ska intygar att lönenivåerna är rätt, det finns krav om att kollektivavtalens villkor gäller även utländska medarbetare och så vidare.

– Det är klart att svensk industri känner till spelreglerna! Företag som är rädda om sitt rykte och sitt varumärke fuskar inte. Myndigheterna kunde arbeta med ett större förtroende för Sveriges näringsliv och förstå att rätt kompetens är en överlevnadsfråga.

Ett snabbare och smidigare system kring arbetstillstånd gynnar inte bara människor som i första hand sökt sig till Sverige för att arbeta, utan även dem som söker skydd från krig eller förföljelse.

– Från näringslivets sida är det A och O att folk får möjlighet att snabbt komma ut i arbete, oavsett vad skälet är till att de har kommit hit. Ansökan ska inte ta upp mot ett år, det är förödande för samhället, säger Kajsa von Geijer.

Mateo Condric, HR-generalist på Thule Sweden AB, är den som arbetat hands on med företagets ansökningar om arbetstillstånd. Från början av 2019 har det skett med hjälp av Teknikföretagen, som varit involverat från det att platsannonsen legat ute på Arbetsförmedlingen i 10 arbetsdagar.

– De hjälper oss med det fackliga yttrandet samt håller kontakten med personen i fråga vad gäller inbetalningar och att bistå med rätt dokument. Det vi behöver göra är att skapa ett anställningserbjudande via Teknikföretagens hemsida och fylla i en fullmakt för individen.

Mateo Condric håller med Kajsa von Geijer om att tiden för handläggningsprocessen är den största skillnaden.

– Det tar betydligt kortare tid när vi sköter det via Teknikföretagen än direkt med Migrationsverket. Vi har haft ärenden som tagit nästintill 6 månader, men hjälp av Teknikföretagen tar det cirka tre till fyra veckor, bortsett från annonseringstiden på Arbetsförmedlingens hemsida.

Fakta: Hjälp med ansökan om arbetstillstånd

Tredjelandsmedborgare, från länder utanför EU/EES och Schweiz, behöver tillstånd för att arbeta i Sverige.

Teknikföretagens medlemsföretag omfattas av kollektivavtal och uppfyller de viktigaste kraven, till exempel lägsta lönenivå och kollektiva försäkringar. Trots det kan ansökningsprocessen ta upp till ett år för en enskild arbetsgivare och tredjelandsmedborgare.

Sedan 2018 är Teknikföretagen certifierad hos Migrationsverket och kan ansöka om arbetstillstånd för medlemsföretag som inte själva är certifierade. Processen kan då vara färdig på tio dagar.