Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 06 mars 2019

AI ska alltid vara affärsdrivet

Daniel Enström är CTO för Mobilarisgruppen och har en lång erfarenhet inom 5G, IoT och molnapplikationer som tidigare ansvarig på Ericsson Research. När Teknikföretagen, RISE och ICT Swedens AI-turné beger sig norrut till Luleå uppmanar han alla att sätta affärsnyttan före tekniken.

Sedan 2017 är Daniel Enström ansvarig för teknikutveckling på Mobilaris. Just nu lanserar företaget en produkt för gruvindustrin som är ett självlärande system som bygger på hur maskiner rör sig under jord, samt påverkar produktivitet och styrning. Han beskriver det som ett virtuellt trafikljus, som förbättras över tid av sig själv.

— Det pratas mycket om AI-produkter i dag, men krafsar man lite på ytan är det ofta ganska få som har riktiga självlärande egenskaper, säger Daniel Enström.

Hans råd till andra företag om hur de ska närma sig AI är att inte fokusera på tekniken. Fokus ska alltid vara en affärsdriven målsättning med vad man vill åstadkomma menar han.

— Börja med att ha en tydlig idé som att öka materialflödet eller sänka kostnaderna. Och lägg inte ribban så högt från början, det är lätt att man kör fast då. Det är bättre att se vad andra har gjort och nyttja ekosystem som redan har testats, förklarar Daniel Enström.

AI-turné med Teknikföretagen, RISE och ICT Sweden

Denna turné som Teknikföretagen, RISE och ICT Sweden genomför är för att ge i huvudsak SME-företag mer insikt i om vad AI är för något. Under ett två timmar långt inspirerande seminarium, med efterföljande mingel, är syftet att skapa förutsättningar för en dialog och kontaktskapande.

Maria Rosendahl är enhetschef för kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen. Hon berättar att den digitala utvecklingen handlar om att hålla sig relevant för att inte tappa i konkurrenskraft i framtiden mot till exempel Kina.

— I många fall kan en utveckling av AI handla om att bara dra nytta av data som många redan har i sin verksamhet. Information som rent av kan skapa nya affärsmodeller och hjälpa till med automatisering, säger Maria Rosendahl.

Brygga mellan teknik och affärsnytta

Daniel Enström menar att det alltid går att göra mer för en region i utvecklingen av ny teknik. Men han tycker sig se i norra delen av Sverige att det är mer fokus på tillämpad AI än forskning.

— Vi har flera bolag här som arbetar med AI och det är viktigt att aktivt visa värdet på varför andra aktörer ska investera i tekniken. Det får inte bli att ”alla pratar om AI – det måste du också göra”. Då tappar många bort sig på vägen när det i grunden ska vara affärstillämpat, säger Daniel Enström.

Starta din AI-resa

  • 18 mars - Stockholm
  • 19 mars - Malmö
  • 20 mars - Göteborg
  • 21 mars - Luleå

Läs mer och anmäl dig till AI-turnén här.