Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Ekonomisk analys 14 sep. 2020

Inflationsmålet är irrelevant för svensk industri

- Ska man försöka få upp inflationen till 2 procent genom högre löneökningar hamnar Riksbankens inflationsmål på kollisionskurs med svensk konkurrenskraft. Det är givet att konkurrenskraften är viktigast för samhällsekonomin. Det säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.
Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

Mats Kinnwall reagerar mot en intervju med vice riksbankschef Per Jansson i Dagens Industri i förra veckan, där Per Jansson tog upp vilken betydelse både löneökningar och kronan har för inflationsmålet. Han sade bland annat att det är viktigt att den senaste tidens låga löneökningar inte biter sig fast alltför länge och att situationen är bättre nu än tidigare vad gäller hur kronförstärkningen påverkar inflationen.

– Det är inte Riksbankens uppgift att lägga sig i lönebildningen. Det är också svårt att se på vilket sätt högre löneökningar skulle gagna Sverige i ett läge där stora delar av näringslivet bågnar under trycket från coronakrisen, säger Mats Kinnwall.

– Inflationsmålet har inget egenvärde, det är bara ett intermediärt mål, ett ankare att hålla sig till. Skulle jag tvingas välja mellan ett konkurrenskraftigt näringsliv och en godtycklig ökning i ett prisindex vet jag vad jag väljer sju dagar i veckan 24 timmar om dygnet, säger han.

Läs hela intervjun med Mats Kinnwall här.