Rysslands krig mot Ukraina berör oss alla på djupet. Hotet och osäkerheten påverkar redan hur vi agerar. Situationen med krigets fasor, människor som tvingas söka skydd från bomber och bristen på respekt för ett demokratiskt styrt land är omöjlig att vänja sig vid. Det skriver Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.
Läs merI Arbetsgivarguiden har Teknikföretagen sammanställt vanliga frågor och svar med anledning av kriget i Ukraina. Vi reder bland annat ut vad du som arbetsgivare behöver tänka på om du vill anställa en ukrainsk medborgare som nyligen anlänt till Sverige.
Läs merDe personer som flyr kriget i Ukraina har rätt till arbets- och uppehållstillstånd i Sverige efter att EU:s medlemsländer har implementerat det så kallade massflyktsdirektivet. I magasin t: reder Teknikföretagens expert Björn Widlert ut vad företagen måste tänka på i samband med anställning av ukrainska flyktingar.
Läs merInom ramen för Vinnovafinansierade projektet ”Switch to Sweden” som handlar om att med hjälp av AI underlätta matchmakingen mellan svenska företag och utländsk talang arrangeras nu en digital matchmaking mellan svenska företag och ukrainare som flytt till Sverige. Fokus är på kunskaps- och teknikintensiva företag och särskilt informations- och kommunikationsteknik (ICT).
Information om satsningen finns härSvenskt Näringsliv och Dagens Industri anordnar en webbserie om hur kriget i Ukraina påverkar svenska företag. Det första programmet den 1 april handlar om transport och logistik, den andra sändningen den 19 april om energiförsörjning och det tredje programmet den 29 april om arbetsmarknad.
Läs mer och anmäl digMed anledning av kriget i Ukraina ger Svenskt Näringsliv information till medlemsföretagen om det aktuella läget under ett webbinarium. Webbinariet som sändes den 4 mars går att se i efterhand på länken.
Se webbinarietRysslands invasion av Ukraina har fått och får stora och svåröverskådliga konsekvenser för flera svenska företag. Det gäller både betalningar och leveranser som inte går att genomföra. Här förklarar Teknikföretagen vad som gäller vid force majeure och avbeställningar i krigstider.
Läs merKommerskollegium har sammanställt information om de sanktioner som EU har infört mot Ryssland. Teknikföretagen hänvisar därför till Kommerskollegiums webbplats vid frågor om sanktionerna.
Läs merEU-länderna, USA, Storbritannien och flera andra länder har i dagsläget infört en rad sanktioner mot Ryssland med anledning av landets invasion av Ukraina. Och fler sanktioner lär komma. Magasin t: har talat med en jurist som berättar vad företagen ska tänka på när det kommer till sanktionerna.
Läs merSäkerhetsläget gör det viktigt att vara källkritisk, skapa sig en god bild över risker och sårbarheter samt att öka fokus på cybersäkerhet. Grundläggande hjälp finns samlad i vår cybersäkerhetsguide.
Läs merKriget i Ukraina har skapat en oro för ett ökat antal cyberattacker runt om i världen. Än så länge finns inget som tyder på fler attacker i Sverige, men Teknikföretagens digitaliseringsexpert Patrik Sandgren uppmanar företagen till vaksamhet. ”Är du uppkopplad är du också sårbar”, säger han.
Läs merVarje vecka gör Svenskt Näringsliv en lägesuppdatering om hur kriget i Ukraina påverkar svenska företag säkerhetspolitiskt och handelsmässigt. Hur påverkas handelsrelationerna och hur slår sanktioner och motsanktioner mot olika branscher?
Läs merVästvärlden har nu tagit fram ett femte sanktionspaket. Syftet med paketen är att via den ekonomiska vägen försvåra för Ryssland att bedriva krig mot Ukraina. Utan handel med Väst minskar exportintäkterna och även möjligheten att producera för den inhemska marknaden, då importberoendet av insatsvaror från EU är stort.
Läs merProduktions- och leveransstörningar under Coronakrisen och nu även i samband med kriget i Ukraina talar för att allt fler företag ser över sina globala värdekedjor. Detta är dock inte ett helt nytt fenomen som uppkommit under de senaste två åren. Vi noterade redan innan pandemin en ny trend av nedkortade globala värdekedjor.
Läs merIndustriekonomerna har i samband med tidigare nyhetsbrev analyserat Rysslands ekonomiska ställning i relation till resten av världen. Slutsatsen är att Ryssland må vara en militär stormakt men en ekonomisk dvärg. Man kan påminna sig det beryktade uttalandet av Bill Clintons strateg James Carville inför presidentvalet 1992: ”The economy stupid”.
Läs mer