Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 20 feb. 2020

Karlstadsföretaget som siktar högt

Kyrktorn, vindkraftverk och höga husfasader är rätta elementet för Karlstadsbaserade Roofac. Efter att ha växt från ett enmansföretag till 20 anställda tar Roofac nu klivet in i Teknikföretagen.

Foto: Roofac
Foto: Roofac

Uppe i byggnadsställningen som var monterad runt kyrktornet i Kungsbacka fick fritidsklättraren Stefan Bäckström en idé: skulle man inte kunna besikta det trasiga koppartaket nedfirad med rep i stället? Det skulle ju vara både enklare och billigare för kunden.

– Det var en idé om en helt ny verksamhet som jag presenterade för ledningen på plåtslageriet där jag jobbade som projektledare. ”Bra idé, vi ska fundera” var reaktionen, men sedan hände inget, så jag sa upp mig och startade eget, säger han.

Från enmansföretag till 20 anställda

Det var ett lyckokast – i augusti firar Stefan Bäckströms skapelse Roofac tio år. I dag har verksamheten vuxit från ett enmansföretag till 20 anställda och ett Stockholmskontor utöver basen i Karlstad.

– Det har varit en utmanande men samtidigt väldigt rolig tillväxtresa. Jag har lärt mig massor på vägen: vad man ska satsa hårt på, och vad som är mindre lyckade sidospår.

Efter att ha släppt in andra förtrogna nyckelpersoner i bolaget är Stefan i dag en av sex delägare.

– Och jag klättrar inte så mycket som i början – då gjorde jag ju allt.

Firade ned sig 300 meter

Sedan starten är industriklättring en av Roofacs största verksamheter, eller rope access som det ofta kallas. Företagets åtta klättrare utför inspektioner, underhållsarbeten och reparationer på svåråtkomliga platser eller på höga höjder åt fastighetsbolag och olika industrier.

– Ett av de mest spektakulära jobben vi gjort var när vi firade ned oss i ett 300 meter långt rör i som ledde till turbinerna i vattenkraftverket i Sysslebäck. Vi fick förlänga våra redan långa rep med 100 meter, säger Stefan Bäckström. 

Ett annat, växande område, är reparationsarbeten uppe i Sveriges allt fler vindkraftverk. Ofta sker jobben på 100 meters höjd.

– Men där använder vi inte bara rep utan jobbar även från en plattform som hänger i vajrar som monteras i nacellen (maskinhuset).

Utbildning och uthyrning av fallskydd

Industriklättring är fortfarande en av Roofacs viktigaste delar, men efter hand har företaget växt och breddat sig. En stor verksamhet i dag handlar om att utbilda i fallskydd och höjdarbeten. Dessutom erbjuder man uthyrning och försäljning av säkerhetsutrustning som selar och skyddsräcken.

– I dag är det försäljningen som omsätter mest av våra affärsområden, säger Stefan Bäckström. 

”Nu har vi ordning och reda”

Han berättar att den växande storleken på verksamheten efter hand har inneburit utmaningar när det gäller att leda företaget. För att få lite ”ordning och reda” tecknade Roofac först ett hängavtal med IF Metall.

– Men efter ytterligare ett par år kände vi att det var dags att gå med i Teknikföretagen för att få allt det stöd vi kan få av en arbetsgivarorganisation. Det blir ännu mer ordning och reda och vi kan få hjälp med de frågor som vi själva inte är experter på.