Stridiga viljor inför oviss avtalsrörelse

Publicerad 7 oktober 2015 Kontaktperson: Anna Weihe

Industrin har grävt upp stridsyxan inför årets avtalsrörelse. Låga löneökningar är målet. Men allt är en förhandling och en viktig pusselbit presenteras klockan 9.15 under onsdagen. Läs intervjun med Åke Svensson och Marie Söderqvist i SvD Näringsliv.

Bild från SvD.se Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På Kungsgatan i Stockholm sitter statens eget prognosorgan. I dag är fokus på lönebildningsrapporten som släpps nu på morgonen.

Inför förra avtalsrörelsen spådde KI totala löneökningar på 3 procent. Industrin tecknade sedan avtal om 6,8 procent på 3 år.

Nu är det alltså dags igen. Den sista mars nästa år löper industriavtalet ut. Redan nu går debattvågorna höga. Riksbanken har stuckit ut hakan och gjort en prognos om totala löneökningar på drygt 3 procent. Men från industrin slår företrädarna bakut.

Teknikföretagens vd Åke Svensson och Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist skräder inte orden i en intervju med SvD Näringsliv.

– Löneökningar som Riksbanken talar om är fullständigt omöjliga. De skulle slå undan fötterna för exportindustrin. Vi behöver låga löneökningar och jag kan också tänka mig avtal kortare än ett år, säger Åke Svensson.

Marie Söderqvist betonar hur enkelt det är att flytta produktion från Sverige.

– Cloettas halstabletter Läkerol tillverkas inte längre i Gävle utan i Slovakien. Vi har haft för höga reallöneökningar och vi har förlorat konkurrenskraft.

Budskapet från arbetsgivarsidan upprepas gång på gång. Industrins konkurrenskraft måste värnas. Det är tydligt att industrin och Riksbanken är på kollisionskurs.

Nyckelfrågan är inflationen. Inflationen styr hur stor del av löneökningen som äta upp av stigande priser och hur stor del som blir pengar att spara eller spendera.

Riksbanken bedriver just nu en expansiv penningpolitik med minusränta och obligationsköp. Allt för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent.

 

Det är smärtsamt tydligt hur Riksbanken vill påverka avtalsrörelsen

Från fackligt håll applåderas Riksbankens tydliga fokus. Därför bör också 2 procents inflation vara en utgångspunkt i förhandlingarna anser LO.

Från industrin är resonemanget ett helt annat. Så sent som i måndags varnade Industrins Ekonomiska råd (IER) för att uppgången i inflation kan visa sig bli tillfällig. Då sa Cecilia Hermansson, seniorekonom på Swedbank och ordförande för IER, att "flera faktorer talar för att det finns risk för att inflationen inte kommer upp till målet 2017".

 

Läs hela artikeln i SvD