Teknikbarometer 2018: Stor tilltro bland unga att teknik löser samhällsutmaningar

Publicerad 12 april 2018

Elbilar, nya energikällor och artificiell intelligens i sjukvården. Det är ett urval av den teknik som unga ser fram emot i framtiden. Unga sätter stor tilltro till tekniken för att skapa en bättre värld. Förhoppningarna kretsar framförallt kring teknik för att lösa klimatutmaningen, bota sjukdomar eller sådant som gör vardagen lättare eller roligare. Det visar den nya Teknikbarometern från Teknikföretagen.


Ungas framtidsval inom utbildning och jobb handlar om en kombination av intresse och framtidsutsikter. Ofta är unga den grupp som tar till sig ny teknik snabbast. Vilken teknik är det då som intresserar unga?

- Vi har undersökt vilken teknik unga ser fram emot i framtiden och att dagens unga är samhällsengagerade syns tydligt i vilken typ av teknik de ser mest fram emot i framtiden. Vi ser att särskilt teknik som är kopplat till klimatutmaningen som energikällor och elfordon intresserar, och även områden som VR och AI, säger Li Ljungberg som arbetar med kompetensförsörjning på Teknikföretagen.

I Teknikbarometern 2018 finns aktuell statistik kring ungas attityder till teknik och intresse för teknikutbildningar. Temat för året är Framtidens teknik.