Swedish Algae Factory - vinnare av Industrins Pris 2018

Publicerad 3 juli 2018 Senast uppdaterad 4 juli 2018

Industrins Pris 2018 går till Swedish Algae Factory. Priset som uppmärksamma innovationer som ligger nära industrin och som har global potential. Företaget har tagit fram ett material som utvinns ur kiselalger. Materialet kan blockera uv-ljus och kan användas i allt ifrån solpaneler till hudvårdsprodukter.

Det började som ett forskningsprojekt för fjorton år sedan. Sofia Allert, vd och grundare av Swedish Algae Factory, har sedan dess framgångsrikt utvecklat idén till en produkt som kan bli grunden för nästa svenska basindustri. Både framställningsprocessen och själva produkten är klimatvänlig. Algerna odlas i bassäng och under odlingen renas vattnet från koldioxid. Själva produkten kan blockera uv-ljus och ta upp kemiska substanser.

- Swedish Algae Factory har en enorm potential att växa och nå en världsmarknad med en helt ny industrigren, säger Åke Svensson, ordförande i Teknikföretagen, som är med och delar ut industrins pris i Serendipity Challenge.

- Innovation, entreprenörskap och smarta idéer behövs jämsides med våra traditionella industriföretag, därför tycker vi från Teknikföretagen att det är viktigt att lyfta den här typen av företag, säger han.

Sofia Allert tog emot priset under Almedalsveckan.

- Det känns väldigt spännande och lite känslosamt att få ta emot det här priset. Vi vill skapa en hållbar produkt på ett hållbart sätt, och har lyckats med att ta fram en helt cirkulär process. Det känns roligt att det uppmärksammas, säger hon.

Nästa steg för Swedish Algae Factory blir att skala upp produktionen. En större anläggning är under planering och den beräknas stå klar 2020.

Motivering

”Med kiselalger och fotosyntes odlas basmaterialet i en resurseffektiv, cirkulär process. Med innovativ patenterad teknologi har Swedish Algae Factory utvecklat kommersiella applikationer med stora utvecklingsmöjligheter och en enorm marknadspotential.”

Jury

  • Petra Einarsson, Billerud Korsnäs
  • Helene Svahn, Permobil Group
  • Karl-Henrik Sundström, Stora Enso
  • Torbjörn Holmström, Volvo Group
  • Karl Bohman, SaltX Technology
  • Åke Svensson, Teknikföretagen

Läs mer om Swedish Algae Factory.