Så arbetar Electrolux och Ikea med cirkulär ekonomi

Publicerad 15 maj 2018

En cirkulär ekonomi bygger på ett ekonomiskt system där resurser återanvänds om och om igen. I det nya poddavsnittet får vi en inblick i två stora företags arbete med cirkulära affärsmodeller. T-time gästas av Karl Edsjö som arbetar på Electrolux och Per Stoltz från Ikea.

Karl Edsjö, Electrolux, och Per Stoltz, Ikea.

I avsnittet berättar Karl Edsjö och Per Stoltz hur Electrolux och Ikea arbetar med cirkulär ekonomi.

- Cirkulär ekonomi, som vi ser det på Ikea, är ett fantastiskt nytt verktyg som vi kan använda i vår hållbarhetsagenda. Specifikt kring resurseffektivitet och värdeskapande i vår värdekedja, säger Per Stoltz.

Han berättar att Ikea har arbetat länge med en del av det som cirkulär ekonomi innefattar, till exempel återanvändning av material, men att de är i början på en resa vad gäller många andra delar. För att förlänga produkternas livscykel är det möjligt för deras kunder att sälja tillbaka sina begagnade möbler till Ikea på utvalda varuhus, så att Ikea i sin tur kan sälja dem vidare. De samarbetar även med den digitala köp- och säljmarknaden Blocket.se. Som medlem i Ikea Family får kunderna sälja begagnade Ikea-möbler gratis.

- Det är enklare att lägga ut möblerna på Blocket eller andra digitala nätverk, än att fysiskt ta dem till varuhuset, säger Per Stoltz.

Electrolux arbetar också för att förlänga livet på sina produkter. Karl Edsjö poängterar att återanvändning och reparation är två viktiga beståndsdelar i det här arbetet. Han menar dock att det är svårare att sätta mindre och billigare produkter i omlopp, men produkter som tvättmaskiner och kylskåp är enklare.

I poddavsnittet ger gästerna tips hur andra företag kan komma igång med cirkulär ekonomi. Karl Edjsö säger att man kan börja med något mindre, till exempel fundera om det är möjligt att använda mer återvunnet material eller göra reparationer lite lättare. Ett nästa steg kan vara att se över affärsmodeller.

Lyssna på poddavsnittet direkt i spelaren ovan, via SoundCloud eller iTunes.