Öppna dörren med prao

Publicerad 8 oktober 2018

Prao blir obligatoriskt för åttonde- och niondeklassare under hösten 2018. Praon ska genomföras på företag eller yrkesprogram på gymnasiet. Att ta emot praoelever är en bra möjlighet för företag att ge ungdomar en inblick i verksamheten och branschen. Teknikföretagen har tagit fram material med tips som kan hjälpa dig på vägen att ta emot praoelever.

Obligatorisk prao 2018.


Teknikföretagens broschyr "Prao" innehåller intervjuer med elever och företag som tar in praoelever. GKN ePowertrain är ett av dessa företag. De arbetar aktivt med att öppna dörrar till olika områden i teknikbranschen via prao. I genomsnitt tar de emot 25-30 elever per läsår.

- Vi är stolta över vår verksamhet och visar mer än gärna upp den för våra skolelever. Då vi är många anställda så behöver vi visa ungdomar vilken mångfald av yrken vi kan erbjuda när de sedan tar studenten och ska börja söka jobb. Det är viktigt för elever att testa på hur det är att jobba i dagens moderna industri, säger Pelle Rosander som arbetar med HR frågor kopplat till skolor på GKN ePowertrain. 

Broschyren innehåller också tips på vad du kan tänka på när du tar in elever på prao och information om ungas teknikintresse.

Läs Teknikföretagens broschyr "Prao" här.

Minderåriga på prao

Teknikföretagen har tagit fram skriften "Minderåriga på prao" som sammanfattar föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö. Den innehåller bland annat information om vilka arbetsuppgifter en minderårig får utföra under prao, en checklista med punkter som du som arbetsgivare kan ta upp vid introduktion och en mall som kan användas vid riskbedömning.

"Minderåriga på prao" finns tillgänglig i Arbetsgivarguiden för våra medlemsföretag och de företag som tecknat serviceavtal med Teknikföretagen. Du behöver vara inloggad på våra medlemssidor för att ta del av informationen. Om du inte har ett webbkonto skapar du ett här.

Välj länk efter avtalsområde

Minderåriga på prao (Teknikavtalen)

Minderåriga på prao (Tekniktjänsteavtalen)

Minderåriga på prao (Serviceavtal)