Handelsdelegation på besök i Japan

Publicerad 2 maj 2018 Senast uppdaterad 7 maj 2018

Hela 150 svenska företagare har deltagit i firandet av att Japan och Sverige har haft diplomatiska förbindelser i 150 år. I täten av den svenska delegationen var kungaparet, svenska ministrar samt stora och små företag. Cirka 25 startups var representerade. Teknikföretagen var också med under resan.

Yumiko Murakami, chef för OECD i Japan.

Jacob Wallenberg, Carl-Henric Svanberg och Johan Söderström har alla pratat om vilken fantastisk samarbetsmöjlighet som finns, inte minst med tanke på det nya handelsavtalet EPA.

En annan fråga som stått på högkant under besöket har varit kompetensförsörjning och livslångt lärande. Yumiko Murakami, OECD:s chef i Japan, beskrev att en gemensam utmaning för Sverige och Japan är den extremt snabba tekniska utvecklingen. Den anställda som tagit sin examen för tio år sedan måste få tillgång till påfyllnad av ny kunskap. Hur ska det gå till? Enligt Yumiko måste vi alla bli bättre på distansutbildning och utbildning på kvartsfart. Den anställda ska inte behöva "gå tillbaka" till universitetet utan kunna kombinera jobb och studier.

- Jag är mycket imponerad av Japans uppslutning till denna sammankomst. Vi alla svenskar har haft fantastiska möjligheter att skaffa japanska samarbeten, säger Amelie von Zweigbergk Teknikföretagen.