Guldtuben 2018: Therése Lindgren x Teknikföretagen prisas för bästa samarbete

Publicerad 29 maj 2018

Guldtuben, Nordens största gala för digitala kreatörer ägde rum under lördagskvällen den 26 maj på Annexet i Stockholm. Priset för ”Årets brand collaboration" gick till Teknikföretagens samarbete med Therése Lindgren. Samarbetet är en av våra insatser för att främja teknikintresset bland unga och få fler att söka teknisk utbildning.

Therése Lindgren.

Therése Lindgren är en av Sveriges mest populära youtubers och fungerar som en virtuell storasyster för hundratusentals ungdomar. I helgen tilldelades hennes samarbete med Teknikföretagen ännu ett pris, denna gång under Guldtuben-galan som sändes live på SVT. 

– Vi är jättestolta över priset och vårt samarbete. Jag tror att en bidragande framgångsfaktor är Therése Lindgrens förmåga att inspirera sina följare och att hon utgår från sitt egna intresse för hur teknik och skapande kan lösa verkliga problem. Det gör att hennes filmer blir äkta och så proffsiga att flera skolor visar dem som ett inslag i teknikundervisningen, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Tillsammans med Teknikföretagen har Therése Lindgren även skapat Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik”, för tjejer och ickebinära som vill söka teknikprogrammet eller andra program med teknisk inriktning, såsom industritekniska eller el- och energiprogrammet. Gruppen är en mötesplats för dem som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet.

– Även om antalet tjejer som söker teknikprogrammet ökar behövs initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval. En jämställd arbetsmarknad börjar redan i skolan, avslutar Elin Östblom.

Teknikföretagen vill även gratulera Kimmy Power som tog hem priset för ”Årets gaming”. Kimmy deltog i Teknikföretagens initiativ Hack the World Challenge under hösten 2017.

Hack the World
Hack the World är Teknikföretagens samlade initiativ för att förändra bilden av teknikbranschen. Syftet är att få fler unga att intressera sig för teknik och söka sig till teknikutbildningar.