Guld och fina utmärkelser till industrins tävlande

Publicerad 2 oktober 2018

EuroSkills (Yrkes-EM) är över för den här gången. Efter tre intensiva dagar i Budapest avslutades tävlingarna med en storslagen prisutdelning och avslutningsceremoni i lördagskväll. Mästerskapet har pågått mellan 26–28 september.

Emanuel Näslund och Niklas Ekelöw tävlade i Automationsteknik.

Guld till Sverige

Det svenska yrkeslandslaget tog hem tre guld och ett brons. Industrielektriker Martin Lindelöw från Hässleholm vann guld sin tävlingsgren och blev en av landslagets fyra medaljvinnare. Martin gick ut Österänggymnasiet i våras och har sedan dess arbetat på Automationsteknik i Hässleholm. Teknik i alla dess former är det han lever och andas, både på jobbet och på fritiden. Det var också det som fick honom till industrin.

- Om man är en logisk person som gillar teknik är det här ett bra yrkesval. För den som är intresserad av det främsta inom teknik är det automationsteknik som gäller. Det är här jobben finns och det är här det händer, säger Martin Lindelöw. 


Segerintervju med Martin Lindelöw. Film av WorldSkills Sweden.

Vinnare på arbetsmarknaden

Att det finns goda möjligheter till jobb för unga med industrirelevanta utbildningar bekräftar även Teknikföretagens rapport "Vinna eller försvinna - Kompetensbehov, utmaningar och strategier i teknikföretag”, som publicerades tidigare i år. Behovet ökar av personer med industriteknisk utbildning, exempelvis till yrken som automationstekniker, CNC-operatör (ansvar för datorstyrda maskiner), underhållstekniker och robotprogrammerare.

Fina utmärkelser

Anton Ala-Englund, CNC-fräsare från Nybro, tilldelades Medallion for Excellence. Det är en utmärkelse som ges till tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité i sin yrkeskategori. Utmärkelsen tilldelades även Alexander Olofsson, personbilstekniker från Örnsköldsvik.

Elin Östblom jobbar som ungdomskommunikatör på Teknikföretagen och var på plats i Budapest för att följa mästerskapen.  

- Jag är jättestolt över alla våra tävlande. De är fantastiska förebilder och ambassadörer för industriyrkena, säger Elin Östblom. Många nior står snart inför sitt gymnasieval. Förhoppningsvis har den uppmärksamhet tävlingarna fått, både under SM och EM, inspirerat flera att välja ett yrkesprogram, oavsett om de vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller plugga vidare.

Anton Ala-Englund, CNC-fräsare.

Anton Ala-Englund, CNC-fräsare.

Sara Bondarevsky, Teknikcollege, Theo Zemack, tävlande i CAD och Elin Östblom, Teknikföretagen.

Sara Bondarevsky, Teknikcollege, Theo Zemack, tävlande i CAD och Elin Östblom, Teknikföretagen. 

EuroSkills är inte är bara tävlingar, på arenan finns även prova-på aktiviteter och utställningar. Besökarna kunde bland annat prova 3D-printing, VR, programmering och olika simulatorer.

EuroSkills är inte är bara tävlingar, på arenan finns även prova-på aktiviteter och utställningar. Besökarna kunde bland annat prova 3D-printing, VR, programmering och olika simulatorer. 

Stor eloge till tävlanden i de så kallade ”industrigrenarna”

Automationsteknik, Emanuel Näslund, Örnsköldsvik
Automationsteknik, Niklas Ekelöw, Onsala
CAD, Theo Zemack, Enskede
CNC-fräsning, Anton Ala-Englund, Nybro
Industrielektriker, Martin Lindelöw, Hässleholm
Svets, Axel Gustafsson, Lönsboda

Nytt inför årets mästerskap är en industrigemensam satsning som startade i samband med årets Yrkes-SM i Uppsala. Bakom samarbetet står Teknikföretagen, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Skärteknikcentrum Sverige, Svetskommissionen och Teknikcollege. Yrkestävlingarna går i linje med organisationernas gemensamma engagemang för yrkesutbildningar, och syftar till att höja utbildningarnas status och kvalité samt att få fler sökande.