Få koll på de nya teknikerna

Publicerad 6 juli 2018

Vet du vad en blockkedja eller Internet of Things är – egentligen? Här får du en snabbguide.

Nya teknologier. Ny teknik. AR. Augmented reality. Industri.

 

AR och VR

AR gör det möjligt att visualisera digitala objekt på verkligheten du har framför dig. Här finns det mängder av industriella användningsområden. Med hjälp av VR kan du träda in i en annan verklighet och värld. Teknikerna kan ha snarlika och helt olika tillämpningar.

Additiv tillverkning

Vid traditionell tillverkning skär du bort material i en industriell process, vid additiv tillverkning tillför du material. Ett exempel är 3D-printning.

Internet of Things

Sakernas internet är ett knippe teknologier som gör det möjligt att koppla upp annat än människor på internet. Sensorer i vår omvärld mäter och rapporterar vidare via trådlöst internet. På så sätt kopplas miljarder maskiner och prylar samman.

Återtillverkning

I stället för att en pryl används och sedan går på tippen, så bidrar återtillverkning till att en produkt får ett längre liv – kanske i en ny skepnad. Det här kräver att produkten redan från början konstrueras med återtillverkning i tanken.

AI

När datorer simulerar och efterliknar beteenden, byggt på enorma datamängder (big data), kallar vi det för Artificiell intelligens. De allra flesta av oss möter det varje dag, om du till exempel googlar och möts av förslag på skärmen. Inom industrin kan man exempelvis simulera processer utifrån olika parametrar med hjälp av AI.

Blockkedjor

En blockkedja är en programkod som byggs som ett register av transaktioner. Transaktioner registreras av företag som är uppkopplade och kan bara ändras genom att en ny transaktion registreras. Transaktionslistorna kallas för block, därav namnet.

Kvantdatorer

Där en vanlig dator har en binär kod med ettor och nollor, har en kvantdator ettor nollor plus spinn upp och spinn ned. Det här öppnar upp för ett helt nytt fält som kan utveckla industriella tillverkningar och annat.

Vill du veta mer? Läs "De nya teknologierna - som utmanar svensk industri".