Epic i Växjö – en samlingspunkt för industrin

Publicerad 29 augusti 2018

Ett teknik- och innovationscenter på 2 200 kvadratmeter med en toppmodern maskinpark. Nyinvigda Epic i Växjö ska öka intresset för en teknikkarriär och säkra kompetensförsörjningen.

Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronoberg och moderator vid invigningen av Epic, tar en selfie med 150 inbjudna gäster i Epics entréhall.

Den 21 augusti invigdes ett 2 200 kvadratmeter stort innovations- och teknologicenter på universitetsområdet i Växjö. Epic ska bli en samlingspunkt för gymnasieelever och universitetsstudenter samt en mötesplats för Kronobergsregionens teknikföretag. Här finns en maskinpark med den senaste tekniken inom bland annat CNC, svets, mätteknik och automation. Syftet? Att säkra en långsiktig kompetensförsörjning.

– Kronoberg är den näst största industriregionen i landet med 25 procent av sysselsättningen inom industrin. Kompetensförsörjning är avgörande för att vi ska kunna behålla våra företag här, säger Maja Karlberg, verksamhetsansvarig på Epic.

Bakom investeringen står GoTech, Sydsvenska handelskammaren, Växjö kommun samt Linnéuniversitetet.

– Vi har fått till ett unikt samarbete mellan stat, kommun och privat verksamhet. Det känns fantastiskt att man vågar satsa och inser vikten av denna verksamhet för framtiden.

Epic föddes i GoTech

Idén till Epic föddes redan 2010 i den ekonomiska föreningen GoTech, som drivs av de största teknikföretagen i Växjö, som i sin tur utmynnat ur en av Teknikföretagens arbetsgivargrupper.

Louise Dominique, rådgivare på Teknikföretagen, hyllar Epic och ser positiva möjligheter för både industrin i Kronoberg och Teknikföretagens medlemmar.

– Epic höjer attraktionskraften för teknisk utbildning och kan öppna unga människors ögon för den variation av spännande arbeten som finns hos våra teknikföretag, säger Louise Dominique

Samlingspunkt för Sveriges industri

Även företag utanför Kronoberg har möjlighet att bli medlemmar i nätverket i Epic. Maja Karlberg hoppas i framtiden på samarbeten över länets gränser – i specialistnätverk där företag kan lära av varandra.

– Vi vill att Epic ska bli en samlingspunkt för industrin, säger Maja Karlberg.

Det här är Epic 

  • Epic är ett innovations- och teknologicenter i Växjö som invigdes den 21 augusti 2018.
  • Syftet är att öka intresset för en teknikkarriär och förse teknikföretagen i Kronoberg med den kompetens de behöver.
  • Epic står för entrepreneurship, production, innovation och communication.
  • Här kan du läsa mer om Epic.