Äntligen - förslag om högskolebehörighet på yrkesprogram

Publicerad 10 april 2018

Regeringen har lagt fram en proposition att alla yrkesförberedande gymnasieprogram ska ha högskolebehörighet. Teknikföretagen har drivit frågan länge och välkomnar förslaget.

Amelie von Zweigbergk, chef Industriell utveckling, Teknikföretagen.

– Vi har drivit denna fråga starkt. Tre fjärdedelar av våra medlemsföretag uppger att de har stora problem orsakat av kompetensbrist. 20 procent av våra storföretag har funderingar på att lägga ner delar sin verksamhet för att de har så svårt att hitta kompetensen. Så det är ett jätteallvarligt problem för Sverige, säger Amelie von Zweigbergk, chef för Industriell utveckling på Teknikföretagen, till Altinget.

Amelie von Zweigbergk menar också att det kan öka attraktiviteten på programmen, då skolan blir skyldig att lösa det schematekniska för att alla ska kunna få läsa in behörigheten. Samt att mer teori för eleverna ger en bredare grund att stå på när man tar gymnasieexamen.

– Vi tror det kommer leda till att man blir mer förberedd på yrkeslivet. Det kommer bli fler och fler som kommer behöva gå tillbaka till skolan och bygga på utbildningen under sitt yrkesliv. Då är det en poäng att man har med sig mer svenska och engelska, avslutar Amelie von Zweigbergk.

Läs hela artikeln "Branschen vill ha högskolebehörighet: "Jätteallvarligt problem för Sverige"" på Altinget.se.