Teknikföretagen en viktig rådgivare för Electrolux i närmare 100 år

Publicerad 20 september 2017

I närmare 100 år har Teknikföretagen varit en viktig rådgivare för Electrolux. Ibland har till och med råden varit helt avgörande.

Produktbild från Electrolux och Paul Palmstedt, ansvarig för externa kontakter på Electroluxkoncernen.

Electrolux är en av världens största tillverkare av hushållsapparater. Företaget bildades 1919 genom en hopslagning av tre bolag: elmotorstillverkaren Elektromekaniska AB, dammsugartillverkaren AB LUX samt Svenska Elektron AB, som sålt dammsugarna via direktförsäljning.

Råd i arbetsgivarfrågor

Genom åren har Electrolux haft stor nytta av sitt medlemskap i Teknikföretagen, berättar Paul Palmstedt, ansvarig för externa kontakter på Electroluxkoncernen. Ända fram till mitten av 1990-talet hade Electrolux tiotusentals anställda, utspridda på många orter i Sverige. Teknikföretagen hjälpte då ofta till med regional rådgivning och expertis, framför allt i olika arbetsgivarfrågor.

Verksamheten har förändrats

I dag ser verksamheten annorlunda ut. Electroluxkoncernen har fortfarande kvar sitt huvudkontor och två produktionsenheter i Sverige. Resten har flyttat utomlands.

– Men vi har fortfarande många kontakter med Teknikföretagens rådgivare i olika frågor, inte bara när det gäller arbetsgivarområdet. Och ibland kan råden vara helt avgörande, till exempel när det gäller att göra organisationsförändringar på ett korrekt och bra sätt, säger Paul Palmstedt.

Teknikföretagen gör skillnad

Paul Palmstedt betonar också att Teknikföretagens arbete för att påverka politik och lagstiftning både i Sverige, men framförallt på EU-nivå, blir allt viktigare.

– Kunskap om företagens villkor i kombination med goda kontakter med beslutsfattare inom departement och myndigheter kan göra stor skillnad, säger han.

ELECTROLUX I 4 MENINGAR

Electrolux är en av världens ledande tillverkare av hushållsmaskiner och professionell köks- och tvättutrustning.

Företaget designar och producerar bland annat kylskåp, ugnar, spisar, hällar, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare, luftkonditioneringar och småapparater.

Under varumärken som Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire och Electrolux Grand Cuisine säljs årligen fler än 60 miljoner produkter till kunder i över 150 länder.

2016 hade Electrolux cirka 55 000 anställda och en omsättning på 121 miljarder kronor.