Nedräkning inför Worldskills

Publicerad 4 oktober 2017

Den 14 oktober börjar Worldskills i Abu Dhabi och det svenska Yrkeslandslaget kommer att tävla i 26 olika grenar. Två av dessa yrkesverksamma ungdomar är Joel Lindh, som tävlar i grenen CNC-fräsning, och Nam Pham, som tävlar i CNC-svarvning.

Joel Lindh och Nam Pham.

För ett år sen tog Joel Lindh studenten på Mälardalens Tekniska Gymnasium och idag jobbar han på Scania. Han har tidigare vunnit Ungoms-SM och Yrkes-SM i CNC-fräsning och på så sätt tagit en plats i Yrkeslandslaget.

- Jag ser verkligen fram emot att få tävla i Worldskills. Nu är det mycket träning och fullt fokus som gäller. Min största utmaning är att hålla lugnet om det blir stressigt. Min styrka är att jag är oerhört intresserad av teknik och att arbeta tillsammans med maskinen känns naturligt för mig. Att träna tycker jag bara är roligt, berättar Joel till Skärteknikcentrum Sverige (SKTC).

Nam Pham jobbar som CNC-operatör på Xylem i Emmaboda. Han har, liksom Joel, tävlat i Ungdoms-SM och därifrån tagit sig vidare till Yrkes-SM, där han vunnit och tagit en plats i Worldskills. Inför tävlingen är det hårdträning som gäller. Han jobbar med svarvning och på sin lediga tid tränar han på Vilhelm Mobergsgymnasiet, som praktiskt nog har sin industriutbildning i Xylems lokaler. Han är nervös men taggad.

- Jag lär mig nya saker hela tiden och utvecklas mycket, säger Nam. Min största utmaning är att jag inte är tillräckligt snabb, men min noggrannhet, som gör mig långsam är samtidigt min styrka! Jag ser mycket fram emot tävlingen. Det ska bli kul att mäta sig mot andra länder och att få heja på mina andra svenska lagkamrater, berättar Nam till SKTC.