AI-företag vann entreprenörstävlingen Subcontractor Jumpstart

Publicerad 15 november 2017

I går avgjordes entreprenörstävlingen Subcontractor Jumpstart. Det blev AI-inriktade Unibap som tog hem vinsten för sin tekniska höjd, unikhet och kompetens.

Från vänster: Carl Hampf (vd Shift Design & Strategy), Anders Rune (chefekonom Teknikföretagen), Fredrik Bruhn (vd  Unibap) och Lena Miranda (vd Science Park Mjärdevi). Foto: Elmia AB

Åtta innovativa företag stod på startfältet när entreprenörstävlingen Subcontractor Jumpstart gick av stapeln i går. Med endast en minut att pitcha sin tekninkdrivna affärsmodell, inför en namnstark jury, var konkurrensen hård. Vinnaren blev Unibap från Uppsala, som prisades med en innovationscheck på 100 000 kronor hos Shift Design & Strategy.

”Unibap har redan bevisat sig på marknaden för AI. Juryn har satt särskild vikt vid den tekniska höjden, uniciteten och teamets kompetens.” (Juryns motivering)

Vinst som överraskade

Vinsten överraskade Unibap. Eftersom företagets affärsmodell är en blandning av både artificiell intelligens, robotteknik och rymdteknik trodde vd och medgrundare Fredrik Bruhn att juryn skulle välja något av de mer renodlade företagen. Han känner sig hedrad och upprymd.

– Det är en jätteskön känsla att bli uppmärksammad och det ska bli spännande att se vad vi kan skapa tillsammans med Shift Design & Strategy. Innovationschecken kommer dessutom perfekt. Vi jobbar just nu med vår grafiska design och skulle kunna börja använda pengarna redan nästa vecka, säger han.

Ställningstagande för design

Innovationschecken innebär konsulttimmar hos Shift Design & Strategy och hälften av värdet bidrar industridesignföretaget självt med. Genom att hjälpa nystartade företag med sin designretorik vill man på Shift Design & Strategy visa att design kan göra skillnad. Det är också förhoppningen på samarbetet med Unibap.

– Det är en vinnare som kittlar oss. Maskininlärning och robotik är väldigt intressant för oss att jobba med – roliga produkter som ligger rätt i tiden. Vi är taggade och hoppas att vi om ett år står tillsammans med Unibap på scenen, med en framgångssaga och berätta, säger Carl Hampf, vd på Shift Design & Strategy.

Subcontractor Jumpstart – powered by Teknikföretagen

Subcontractor Jumpstart är en årlig entreprenörstävling för bolag i startup- och tillväxtfas – initierad av Elmia Subcontractor och Teknikföretagen. Syftet är att exponera entreprenörskap, innovatörer och bolagsbyggare samt bereda möjlighet för dessa bolag att visa upp sig på en ledande nationell industriarena.