"Yrkesutbildning behöver ett lyft"

Publicerad 16 februari 2016

2016 har utsetts till Yrkesutbildningens år. Det gläder särskilt oss som arbetar inom den svenska industrin. Efter år av vikande intresse för gymnasiets yrkesutbildningar är det fantastiskt om vi nu kan rikta välbehövlig uppmärksamhet mot den del av Utbildningssverige som är så avgörande för vår internationella konkurrenskraft, skriver Åke Svensson, Teknikföretagen, och Anders Ferbe, IF Metall, i dag i SvD Debatt.

Åke Svensson, vd Teknikföretagen, och Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. (Foto på Anders: Denny Lorentzen)

För att bygga det svenska samhället starkt och livskraftigt behöver vi välutbildade och motiverade medarbetare på alla befattningar. Inte minst spelar de yrkesutbildade inom automation, produktion, underhåll och logistik en central roll för företagen. Men högre kompetens och bättre utbildning kräver förändringar, vilket bland annat innefattar mer under­visnings­tid i gymnasieskolan. Det går nämligen inte att slarva fram konkurrenskraft!

Det pågår en omfattande debatt om framtidens arbeten; Vilka kommer att försvinna eller förändras kraftigt? Vilka nya kompetenser kommer arbets­kraften att behöva ha för att utföra framtidens jobb inom industrin och i andra sektorer? Vilka nya arbets­uppgifter tillkommer?

Läs hela debattartikeln på svd.se här.