Vinnarna av Design S i kategorin industridesign

Publicerad 24 november 2016

Under Design S-galan den 23 november presenterades de vinnande bidragen i samtliga kategorier i årets upplaga av Design S, Sveriges nationella designutmärkelse. Vinnarna i kategorin Industridesign, som Teknikföretagen står som värd för, är Air Smart Spirometer och Cederroth First Aid Kit.

Air Smart Spirometer och Cederroth First Aid Kit.

Air Smart Spirometer

Spirometer som används tillsammans med en smartphone. Air Smart Spirometer gör spirometri-undersökningar (bedömning av andnings- och lungkapacitet) både enklare att utföra och mindre kostsamma.

Uppdragsgivare: Pond Healthcare Innovation AB
Produktdesign: Pond Innovation & Design AB
Projektledare: Max Ladow
Designansvarig: Fredrik Aidehag
Designer: Nicolas Trudel

Motivering

"Ett fint exempel i samtiden på en innovationsprocess som tar avstamp i behovet snarare än i produktionen. Ett sympatiskt alternativ som gör diagnostiken tillgänglig för fler – världen över."

Cederroth First Aid Kit

Första hjälpen-väskor tillgängliga i storlekarna S, M, L och XL. Första hjälpen är viktig och kan ibland innebära skillnaden mellan liv och död. Cederroths innovativa första hjälpen-produkter gör det möjligt för såväl yrkesverksamma som privatpersoner att ge första hjälpen, även utan att ha genomgått en första hjälpen-utbildning sedan tidigare.

Uppdragsgivare: Cederroth av Orkla Care AB
Designbyrå: Veryday
Senior Designer: Anna Carell
Projektledare: Pelle Reinius

Motivering

"Alla rätt! Genomtänkt och självklar från första anblick. En design som levererar trygghet och tydlighet när det behövs som mest. Med potential att bli en framtida designklassiker."

Juryn för kategorin Industridesign

Anders Rune, Chefekonom på Teknikföretagen
Jonas Jähkel, Industrial Design Manager, Permobil AB
Lina Trulsson, Industridesigner MFA
Stina Nilimaa Wickström, Designchef, Volvo Group