Therese testar teknik är tillbaka

Publicerad 11 november 2016

Idag är det äntligen premiär för säsong två av Teknikföretagens prisbelönta satsning Therese testar teknik. I tre avsnitt kommer den populära youtubern Therese Lindgren att prata programmering i sin youtubekanal. – Mina tittare har längtat efter en ny säsong, säger Therese Lindgren.

Therese Lindgren i det nya avsnittet av säsong två av Therese testar teknik.

Bakgrunden till satsningen är att teknikindustrin har svårt att hitta rätt kompetens. Man försöker därför inspirera ungdomar i allmänhet och tjejer i synnerhet att välja tekniska utbildningar och yrken.

– Dessutom har vi ökat vårt fokus på industrins digitalisering den senaste tiden och då ska såklart vårt arbete med ungdomskommunikation gå i samma anda, säger Emma Sabel på Teknikföretagen.

Första säsongen av Therese testar teknik kom i början av året och har nu setts närmare 1,4 miljoner gånger. En av filmerna, när Therese spelar piano på selleri, har vunnit pris i Swedish Content Awards och är nu nominerad i ytterligare två prestigefyllda PR- och reklamtävlingar; Spinn16 och 100-wattaren. Tävlingarna avgörs i slutet av november och Teknikföretagen är glada för nomineringarna.

– Det är såklart jätteroligt att vi som arbetsgivarorganisation har tagit oss in i sådana sammanhang. Men det vi bryr oss allra mest om är responsen från målgruppen, de unga tjejerna, säger Emma Sabel.

– Mina tittare älskar mina videor jag gjort tillsammans med Teknikföretagen, de har verkligen varit ett uppskattat inslag på min youtubekanal. Dessutom är samarbetet och dess budskap någonting som ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar teknik och hoppas att fler får upp intresset för teknik och att jag på ett kreativt sätt kan ge mina tittare ett hum om vilka yrkes- och karriärmöjligheter branschen erbjuder, säger Therese Lindgren.

Även för Teknikföretagen var det en självklarhet att fortsätta samarbetet med Therese Lindgren. Genom Therese når man fram till precis rätt målgrupp; unga tjejer som snart ska välja gymnasieprogram.

– Therese har över 460 000 prenumeranter på youtube, det är en hel generation unga tjejer. Hon är deras virtuella storasyster och de lyssnar verkligen på henne och värdesätter hennes rekommendationer. Hon har en examen i informatik, har pluggat systemutveckling och jobbat med IT vilket gör henne till en mycket bra talesperson vad gäller digitalisering och programmering.

I dagens avsnitt bygger Therese en egen robot, programmerar denna och leker “herre på täppan”.

– Det är ett fartfyllt avsnitt med mycket kreativitet och glädje, vilket är precis vad teknik handlar om, menar Emma Sabel.

I kommande avsnitt kommer Therese att programmera ett eget dataspel samt testa ett elektroniskt uppfinnarkit. Avsnitten släpps 18 november och 9 december.