Stort behov av arbetsanknytning bland studenter

Publicerad 22 januari 2016 Kontaktperson: Per Fagrell

Teknikföretagen har tillsammans med Saco studentråd tagit fram en rapport som visar att behovet av ökad kontakt mellan studenter och arbetsliv är stort.

 

- Idag tvingas många företag tacka nej till uppdrag och beställningar eftersom de inte hittar rätt kompetens. Det är ett hårt slag mot svensk ekonomi och konkurrenskraft, säger Per Fagrell expert i kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

I ett gemensamt initiativ efterlyser de båda organisationerna nu reformer från regeringens sida som får högskolorna att ta frågan om matchningen mellan utbildning och arbetsliv på större allvar.

- Vi vill se skärpta krav och en bättre uppföljning av hur utbildningarna rustar studenterna för arbetslivet. Idag är varannan student missnöjd med arbetsanknytningen, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Det är inte bara näringslivet och studenterna som förlorar på en dålig matchning. Det leder också till att personer med lägre utbildning trängs undan från arbetsmarknaden.

- Felmatchade studenter blockerar jobb för personer med lägre utbildning. Arbetslösa ungdomar ska inte behöva konkurrera med studenter, fortsätter Per Fagrell.

Här finns rapporten och en sammanfattning med våra gemensamma reformförslag.