Stort behov av arbetsanknytning bland studenter

Publicerad 22 januari 2016

Teknikföretagen har tillsammans med Saco studentråd tagit fram en rapport som visar att behovet av ökad kontakt mellan studenter och arbetsliv är stort.

 

- Idag tvingas många företag tacka nej till uppdrag och beställningar eftersom de inte hittar rätt kompetens. Det är ett hårt slag mot svensk ekonomi och konkurrenskraft, säger Per Fagrell expert i kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

I ett gemensamt initiativ efterlyser de båda organisationerna nu reformer från regeringens sida som får högskolorna att ta frågan om matchningen mellan utbildning och arbetsliv på större allvar.

- Vi vill se skärpta krav och en bättre uppföljning av hur utbildningarna rustar studenterna för arbetslivet. Idag är varannan student missnöjd med arbetsanknytningen, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Det är inte bara näringslivet och studenterna som förlorar på en dålig matchning. Det leder också till att personer med lägre utbildning trängs undan från arbetsmarknaden.

- Felmatchade studenter blockerar jobb för personer med lägre utbildning. Arbetslösa ungdomar ska inte behöva konkurrera med studenter, fortsätter Per Fagrell.

Här finns rapporten och en sammanfattning med våra gemensamma reformförslag.