Sök Teknikspanarnas stipendium

Publicerad 12 april 2016

För tredje året i rad delar Teknikföretagen snart ut 500 000 kronor i stipendier. 50 lärare över hela landet mottar 10 000 kronor vardera i syfte att stärka sin teknikundervisning. – Ansökan är öppen för alla tekniklärare i åk 4-6 fram till den 30 april, berättar Emma Sabel, projektledare på Teknikföretagen.

Stipendiet ska användas till material eller aktiviteter som stärker teknikundervisningen.

Studiebesök, nya läroböcker, programmerbara legorobotar och förbrukningsmaterial stod högt på önskelistan hos de tekniklärare som sökte stipendiet förra vårterminen. I år vill Teknikföretagen se ännu mer konkreta ansökningar med tydligt genustänk.

– Vi har ökat vårt fokus på tjejers teknikintresse den senaste tiden, inte minst genom succésatsningen Therese testar teknik på Youtube. Nu vill vi gärna att lärarna rider på den här vågen och fortsätter inspirera och engagera tjejer, men såklart också killar, vad gäller teknikämnet, säger Emma Sabel.
 
Stipendiet delas ut genom Teknikföretagens skolprojekt Teknikspanarna. Utöver stipendier innehåller projektet lektionsmaterial och inspirationsmöten för lärare. Teknikspanarna har drivits i över tolv år och syftar till att stärka teknikundervisningen i grundskolan och mellanstadiet i synnerhet.

– Undervisningen i teknik varierar kraftigt i landet och ämnet prioriteras ofta ned eller integreras inom andra ämnen. Många hävdar fortfarande att teknikämnet är nytt och behöver tid att etableras men det resonemanget håller inte alls längre, säger Emma Sabel och tillägger:

– Stipendierna är ett sätt för våra medlemsföretag att bidra till skolan. Fler unga med teknisk kompetens behövs om vi i Sverige ska ha konkurrenskraftiga företag även i framtiden.

Läs mer och ansök på www.teknikspanarna.se/stipendium