Rekordmånga unga problemlösare

Publicerad 31 maj 2016

Sverige är i stort behov av utbildade ingenjörer. Glädjande nog finns flera framtida ingenjörstalanger på landets högstadieskolor. – Vi har haft rekordhögt deltagande i tävlingen Årets Problemlösare denna termin, säger Emma Sabel på Teknikföretagen.

Mosbah, Alva och Maryam i klass 9B på Tiundaskolan vann pris för sin problemlösningsförmåga.

Problemlösarna är Teknikföretagens satsning för teknikundervisningen på högstadiet. Projektet innehåller förberedande lektionsmaterial samt spännande ingenjörsuppdrag från olika företag. Högstadieelever över hela landet har under våren arbetat med uppdragen i grupp och kommit på kreativa problemlösningar. Omkring 700 elever valde att presentera sina lösningar på film och skicka in till Teknikföretagen för att delta i tävlingen Årets Problemlösare. Teknikföretagens jury valde sedan ut nio pristagare i kategorierna ”Bästa film”, ”Störst framtidspotential” och ”Mest innovativa lösning”.

– Genom arbetet med Problemlösarnas ingenjörsuppdrag får elever i årskurs 8 och 9 chans att tänka kreativt och problemlösningsorienterat, egenskaper som är viktiga hos ingenjörer. Vi fick in många fina tävlingsbidrag denna termin men vissa skolor stack ut lite extra, säger Emma Sabel, projektledare för Problemlösarna.

En sådan skola är Tiundaskolan i Uppsala där en grupp elever vann pris för sitt förslag till nya användningsområden för Exegers solceller. För detta belönades de med diplom, tårta och ett biobesök för hela klassen.

– Det har varit roligt att jobba med Problemlösarnas ingenjörsuppdrag. Vi satte oss ner tillsammans i gruppen och så bara kom lösningen till oss, säger de vinnande eleverna Mosbah, Maryam och Alva i klass 9B på Tiundaskolan.

Tidigare idag var Emma Sabel på besök i skolan och delade ut priset till de glada eleverna som uppgav att de efter arbetet med Problemlösarna nu vet betydligt mer om ingenjörernas värld.

– Svenska teknikföretag kommer behöva ännu fler ingenjörer i framtiden, därför är det viktigt att ungdomar får upp ögonen för yrket. Många vet inte vad en ingenjör gör och det försöker vi ändra på. Projektet Problemlösarna är ett sätt för Sveriges teknikindustri att bidra med inspiration, ingenjörsförebilder och konkret lektionsmaterial till skolan, säger Emma Sabel.

– Dessutom kommer ansvarig lärare på Tiundaskolan, Jessica Jansson, att få ta med sig en kollega och komma på vår tekniklärarkonferens i Stockholm i augusti.

Genom satsningar som Problemlösarna vill Teknikföretagen stärka teknikundervisningen i grundskolan och stötta tekniklärarna i deras roll.

– Teknik är ett ämne som ofta prioriteras ned av skolorna och så kan vi inte ha det. Teknikundervisningen behöver ett rejält lyft på många platser i landet och därför gör vi satsningar som Problemlösarna, säger Emma Sabel.

Besök Problemlösarnas webbplats här.