Nu siktar vi på miljonen

Publicerad 17 februari 2016

Över 500 000 har hittills sett youtubern Therese Lindgren testa teknik på uppdrag av Teknikföretagen. Idag släpptes den tredje och avslutande filmen i den uppskattade miniserien.

”Med handen på hjärtat önskar jag att jag hade gått teknikprogrammet på gymnasiet istället för den linje jag gick”

– Vi är överväldigade av den respons vi fått på filmerna. Det är väldigt kul att initiativet är så uppskattat, dels av kollegor i branschen men framförallt av målgruppen, de unga tjejerna, berättar Emma Sabel, projektledare vid Teknikföretagen.

De första två filmerna har fått över 500 000 visningar på Youtube. Tiotusentals har likat, tusentals har kommenterat och samarbetspartnern Teknikcollege har fått över 1200 nya följare på Instagram.

– Efter dagens film hoppas vi på sikt komma upp i en miljon visningar totalt, säger Emma.

I den avslutande filmen visar Therese upp den teknik hon använder för att hålla sin youtubekanal uppdaterad. Kameror, belysning, mikrofoner och redigeringsprogram gås noggrant igenom.

– En av de vanligaste frågorna Therese får från sina följare är just hur hon spelar in sina filmer och därför kommer den här filmen ha lång livstid och ses flera gånger om. Den möjligheten till exponering över lång tid ville vi såklart nyttja, berättar Emma.

– Det många inte förstår är hur mycket tekniska kunskaper som faktiskt ligger bakom Thereses arbete och detta kommer fram på ett inspirerande sätt i den här filmen.

Ny syn på teknik

Teknikföretagens syfte med miniserien är att utveckla unga tjejers teknikintresse så att de får upp ögonen för teknikprogrammet och en framtid inom teknikindustrin.

– Vi lade kampanjen nu under tiden för gymnasievalet, men för många av Thereses följare är det inte dags att välja till gymnasiet än, dom är betydligt yngre. Så vi hoppas att vi gett dom här tjejerna en ny syn på teknik och sått ett frö inför framtiden. Teknik är ju så mycket mer än vad många tror, säger Emma.

Therese själv pratar i filmen om de kommentarer hon läst från vissa tjejer som menar att de inte kan något om teknik.

– Jag tänkte likadant när jag skulle välja till gymnasiet och det var därför jag inte gick teknik. Men kolla på mig nu, tio år senare. Jag har bara haft tekniska yrken, jag har pluggat teknik på universitetet och jag ser en framtid inom teknikbranschen!

– Jag kan säga med handen på hjärtat att jag önskar att jag hade gått teknikprogrammet på gymnasiet istället för den linje som jag gick, för den passade inte riktigt mig. Jag tror att teknik hade passat mig mycket bättre eftersom det är det som jag har velat jobba inom, avslutar Therese.

Teknikföretagens arbete med att öka ungdomars intresse för teknik kommer att fortsätta även framöver. Läs gärna mer om vårt arbete med kompetensförsörjningsfrågor här.

Se den avslutande filmen i miniserien Therese testar teknik: