"Lång väg till studier för flykting"

Publicerad 24 februari 2016

I dag skriver Amelie von Zweigbergk, Teknikföretagen, tillsammans med Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer, om integration i SvD.

Amelie von Zweigbergk och Peter Larsson.

Vägen till utbildning och jobb för nyanlända är ­inte så rak som den borde vara. Förvånande nog är det är lättare för en utländsk gäststudent, som ju ska åka i väg med sin kompetens, att få studieplats än för en flykting, som troligtvis kommer att stanna.

Just nu fylls medierna av larmrapporter om hur hårt ansträngd vår infrastruktur för flyktingmottagning är. Vi befinner oss i vad många har beskrivit som ett akut läge. Men att hjälpa människor i nöd och bistå i en svår situation är inte bara behjärtansvärt, det är rationellt ur ett välstånds- och utvecklingsperspektiv. Vi hjälper andra för att det är moraliskt rätt, men också för att det hjälper oss själva.

Vi som representerar två organisationer som ­månar om Sverige som ett land med teknikintensiv industri ser stora möjligheter – om vi kan ta vara på all den kunskap som finns hos de människor som kommer hit från olika länder. Det tillskott av gott ingenjörskunnande som de tillför kan visa sig vara ovärderligt. Bland flyktingarna finns såväl utbildade ingenjörer som sådana som påbörjat men inte avslutat sin utbildning. Många måste avbryta studierna på grund av att de tvingas lämna sitt land eller att skolorna upphör att fungera. Därför är det viktigt att det finns strukturer som gör att de snabbt får möjlighet att studera vidare när de väl är här.

Läs hela debattartikeln i SvD här.