Indien och Sverige pratar smarta elnät

Publicerad 2 november 2016

Den 2 november träffades en stor delegation med representanter från Indien och Sverige på Teknikföretagen för att diskutera smarta elnät. Myndigheter, företag och politiker samlades, bland annat Sveriges energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan och Indiens energiminister Piyush Goyal. Moderator för dagen var Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.


Delegationens sammanträde på Teknikföretagen är en del i ett större program som syftar till svensk-indiska samarbeten och affärsmöjligheter kring smarta städer och smarta elnät. Teknikföretagen har tecknat ett samarbetsavtal med den indiska motsvarigheten CII (Confederation of Indian Industries), som ska öka svenska teknikföretags deltagande i de indiska Smart Cities-projekten som ska utveckla 100 smarta städer i Indien.

Pär Hermerén som arbetar med klimat- och energifrågor på Teknikföretagen var med under dagens samtal.

- Det är fantastiskt roligt att vi har etablerat Teknikföretagen som en given samarbetspartner i de här sammanhangen, säger Pär Hermerén. Utmaningarna såväl som möjligheterna med utvecklingen av energisystemet är enorma i Indien, och svenska företag har alla möjligheter att vara med på den resan. 

Läs mer om Teknikföretagens engagemang i de indiska relationerna och hur Indiens städer ska bli smarta, bl.a. med hjälp av svensk teknik, i det senaste numret av e-tidningen t: på länkarna nedan.

http://www.teknikforetagen.se/emag/t-nr5-2016/index.html#A0516Feature3 http://www.teknikforetagen.se/emag/t-nr5-2016/index.html#A0516News1

Teknikföretagens VD Klas Wåhlberg inledde samtalen.

Indiens energiminister Piyush Goyal.

Sveriges energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan.