Nytt program för tidig dialog i offentlig upphandling

Publicerad 1 juli 2015 Kontaktperson: Lena Heldén

Under Teknikföretagens och SKLs seminarium Offentlig upphandling à la Norge tillkännagav Civilminister Ardalan Shekarabi att finansieringen är klar för ett nytt program för tidig dialog i offentlig upphandling.  Programmet kommer att ligga under den nya upphandlingsmyndigheten som startar 1 September.

Ardalan Shekarabi, Civilminister: - "Det norska exemplet visar att det här har stor potential, och i morse fick jag besked att vi kan tillsätta resurserna för detta".

Lena Heldén, Innovationsdirektör, Teknikföretagen: - "Vi har arbetat för en nationell strategi för offentlig upphandling och EN upphandlingsmyndighet. Nu får vi resurserna för ett program för tidig dialog inom offentlig upphandling."

Vad det handlar om är att låta offentlig upphandling bli mer strategisk för att stötta innovationer. Detta är ett tema som Teknikföretagen arbetat med i flera år. Seminariet ”Offentlig upphandling à la Norge” blev ett tillfälle att smida idéer för framtiden men också notera framgång och samsyn. Eva Wigren, chef Industriell utveckling på Teknikföretagen, inledde med att nöjt konstatera att det blir en ny samlad myndighet i september och att regeringen utlovat en särskild strategi i frågan och tackade civilminister Ardalan Shekarabi i den namnkunniga panelen. Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL, höll med och underströk att kommunerna och landstingen som beställare själva vill ha den höga kvalitet till rätt pris som kan bli resultatet. Gunilla ville också avdramatisera – det går att ha kontakt med leverantörer utan att det blir otillbörligt.

I paneldebatten fick idén om att följa Norges exempel starkt stöd. Per Harbø från NHO som är motsvarigheten till Svenskt Näringsliv i Norge beskrev projektet och framgångsfaktorerna. Niklas Tideklev från Konkurrensverket och Carina Johansson från Uddevalla kommun gav positiva exempel från pilotprojekt i verkligheten. Klas Wåhlberg, Sverige-VD för Bombardier, kunde se saken från båda sidor eftersom han kommer från beställarsidan tidigare (Uppsala läns landsting). Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) från Näringsutskottet ville se att målsättningar blir utgångspunkten. ”Alla blir vinnare!”

Se kortfilm (2:31 min) från seminariet här.