Ny termin för Teknikspanarna

Publicerad 9 januari 2015 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Just nu planerar landets lärare den kommande terminen. De som undervisar i teknik på mellanstadiet kan ta Teknikspanarna till hjälp även i vår eftersom Teknikföretagen fortsätter med den populära satsningen. – Det är glädjande. Jag har jobbat med Teknikspanarnas material i många år och är väldigt nöjd, säger Lena Ericsson vid Tallbacksskolan i Månkarbo.

I filmerna får eleverna följa tre teknikspanande ungdomar som besöker svenska teknikföretag.

I höstas fick projektet Teknikspanarna en mer digital skrud än det tidigare haft. På webbplatsen teknikspanarna.se kan lärare nu skapa inlogg till sig själva och eleverna. Här kan de sedan titta på filmer inspelade på svenska teknikföretag och lösa spännande utmaningar. 
– Att arbeta helt digitalt möjliggör nya sätt för barnen att lära sig om teknik, säger Emma Sabel, projektledare vid Teknikföretagen.

”Eleverna tycker det är jätteroligt” 
Lena Ericssons elever i årskurs 5 och 6 arbetade med Teknikspanarna under höstterminen och deras reaktioner var mycket positiva.
– Det var första gången de fick jobba helt själva vid datorn med att lösa webbaserade uppdrag. De tyckte det var jätteroligt! Filmerna ledde till massor av nya kunskaper och många härliga frågor och diskussioner efteråt.

Lena Ericsson har arbetat på Tallbacksskolan i Munkarbo i över 20 år och har sett hur barnens teknikkunskaper förändrats över tid. 
– När jag började som lärare var många av mina elever barn till mjölkbönder och visste allt om jordbruk men så ser det inte ut idag. När vi nu såg filmen från DeLaval till exempel blev eleverna helt hänförda av alla maskiner. De hade ingen aning om att det fanns mjölkrobotar och kokliare.

”Som sju spännande studiebesök” 
Emma Sabel menar att det är just därför filmerna från företagen är en central del i Teknikspanarmaterialet. 
– Alla skolor har inte möjlighet att göra studiebesök på företag. Därför vill vi ta in företagen i klassrummen. När eleverna har tittat på de sju filmerna från Teknikspanarna är det som att de varit på studiebesök på sju helt olika företag, säger hon. 

Utöver jordbruk ingår vardagsteknik, underhållning och sakernas internet i materialet. Nya teman för i vår är transport samt energi och återvinning. 
– Innehållet i Teknikspanarna följer läroplanen för teknik men på ett mer kreativt sätt. Syftet med projektet är att fler barn ska få upp ögonen för hur kul det är med teknik så att de väljer en teknisk utbildning i framtiden. Detta är en av de satsningar vi gör för att säkra våra medlemsföretags framtida kompetensförsörjning, avslutar Emma Sabel.

 Läs mer om Teknikspanarna på www.teknikspanarna.se