Lärare tillbaka i skolbänken

Publicerad 1 oktober 2015

Svenska teknikföretag går bra, och framtiden ser ljus ut för de som väljer tekniska utbildningar. Samtidigt minskar teknikintresset hos Sveriges och kommunens elever. För att bryta det dalande intresset anordnade Emma Sabel från Teknikföretagen en workshop för att inspirera Ystads lärare till att bedriva roligare undervisning.

Ystads Allehanda följde med och intervjuade lärarna på plats.

Läraren Tina Rittemar på Edvinshemsskolan gillade initiativet.

- Det behövs mer undervisning i teknik i skolan, det är inte det första ungdomarna tänker på när de tänker på sin framtida karriär. Och vi lärare kan behöva lite stöd för att bli bättre på att lära ut teknik.

Med ett inspelat modemljud och efterföljande igenkännande skratt inledde den för dagen självutnämnda läraren Emma Sabel sin föreläsning.

- Teknik förenklar, förbättrar och förgyller livet för människor, fortsätter Emma. Visste ni att telefonen i er ficka är en miljon gånger billigare och 1 000 gånger kraftfullare än en enda dator på 60-talet? Emma Sabel avbryter föreläsningen med en övning som med tanke på responsen lär dyka upp i undervisningen i Ystads skolor framöver. Lärarna får en bild på en uppfinning fastsatt på sina kläder och uppmanas sedan ställa upp sig på led rangordnade efter hur gammal deras uppfinning är. Under leenden och skratt diskuteras ifall kolsyremaskiner går att återvinna och om tvättmaskinen kom före bilbältet. Kanske teknik inte är så trist ändå?

 

Artikeln går att läsa i Ystads Allehanda.