Kritik mot regeringens snabbspår

Publicerad 4 maj 2015 Kontaktperson: Anna Weihe

Regeringen lägger över för mycket ansvar på arbetsmarknadens parter för att ordna jobb åt nyanlända flyktingar. Den kritiken kommer från arbetsgivarhåll om det så kallade snabbspåret. Ekot rapporterar mer.

Anders Weihe, som är förhandlingschef på Teknikföretagen, vill fortsätta samtalen med regeringen, men han tycker att det måste bli tydligt att det är staten som är ansvarig för integrationen.

– Det finns en tendens att regeringar tror att man kan lägga över ansvaret på parterna och sedan erbjuda parterna något slags verktyg, och sedan ska det vara klart. Det är en felsyn, menar jag.

Det handlar om att skapa system i varje bransch för att para ihop företag som inte får tag i personal med de nyanlända flyktingar som kommer till Sverige med passande kompetens, så kallade snabbspår.

– Vi kan till exempel inte ta på oss att företagen ska skapa platser eller så, utan det är företagens kommersiella behov som styr arbetskraftsbehovet, och sedan är det statens ansvar att se till att utbildning och matchning fungerar väl, säger Anders Weihe.

Lyssna på hela Ekotinslaget här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6155296