"Jag jobbar mot mina mål"

Publicerad 19 januari 2015 Senast uppdaterad 12 februari 2015

När det var dags att välja gymnasium läste Emil Karlsson på. Industrin lockade och när han såg att man fick praktisera mycket var valet enkelt – industritekniska programmet.

Emil Karlsson Foto: Hedvig von Hofsten

- APLen var viktig för mig när jag valde. Jag ville komma ut och se hur det är på företagen och kanske få en chans att stanna kvar om jag trivdes.

De många praktiska inslagen är det som överraskat mest.

- Vi har fått prova på både svarvar och fräsar, det är kul att få en känsla för det praktiska. Om jag skulle vilja ändra något skulle det vara att vi fick hålla på med robotarna mer. Det skulle vara kul att få lära sig programmera.

Inom ramen för Teknikcollegesamarbetet kan företag skräddarsy sina praktikplatser. Detta innebär att de i lugn och ro kan skola in nya medarbetare på specialiserade tjänster som matchar rekryteringsbehoven. Emils klass fick frågan om någon ville praktisera på ett och samma ställe under längre tid och lära sig sköta specifika maskiner. Emil räckte upp handen.

- Jag är helnöjd med min riktade APL. I min arbetsgrupp har de inte nyanställt någon på 10 – 20 år så efter studenten kommer jag ta över efter en som går i pension. Det är skönt att redan ha fått in en fot.

För Emil har möjligheten att få ett jobb och tjäna egna pengar varit en viktig anledning till att gå industritekniska programmet.

- Jag är skoltrött, men jag vill ha ett bra jobb och industritekniska är vägen dit, men efter gymnasiet räcker det. Vill jag utbilda mig senare kommer jag göra det via företaget så att utbildningen är relevant för det jag gör. Jag är beredd att jobba för mina mål,ta matten, jag har fått göra omprov ett par gånger. Det var surt att plugga extra, men det känns bra nu när jag klarat det.

Jobberfarenheterna har också givit honom en chans att reflektera över vad som gör en bra arbetare.

- En bra arbetare gör sitt jobb för att man gillar det och är engagerad, man är noggrann så att det inte blir problem för kollegorna längre fram.

I "Det är ju ganska nice här - vad händer när industrin engagerar sig i skolan?" har vi samlat intervjuer med Emil och andra elever som går på det industritekniska programmet. Med denna publikation vill vi inspirera och uppmana till handling. Genom att lära av elever som vill arbeta inom industrin och arbetsgivare som drar nytta av samverkan vill vi visa att nyckeln till att attrahera morgondagens yrkesarbetare är de företag som involverar sig i utbildningen, inspirerar och ställer krav. Läs den här!