"Jag har alltid gillat teknik"

Publicerad 14 januari 2015 Senast uppdaterad 12 februari 2015

Mamadou Baldi kom till Tierp från Guinea som ensamkommande flyktingbarn för två och ett halvt år sedan. Nu pluggar han på industritekniska programmet samtidigt som han läser in naturprogrammets matematik.

Mamadou Baldi Foto: Hedvig von Hofsten

Hur tänkte du när du valde gymnasieprogram?

- Jag har alltid gillat teknik och Teknikcollege bjöd in oss till Atlas Copco. Jag tyckte att de jobbade på ett bra sätt där.

För Mamadou var mötet med industrin och vetskapen att industritekniska leder till jobb de stora anledningarna till hur han valde.

- Praktiken är bra för man kan inte läsa sig till allt. Man måste få chansen att göra också, att få jobba med händerna och pröva sig fram.

Värdet av att få den praktiska kunskapen var avgörande när Mamadou skulle välja program.

- Jag kom faktiskt in på teknikprogrammet också, men valde industritekniska för att lära mig ett yrke först. Jag vill bli CNC-operatör och jobba ett tag. Senare vill jag läsa vidare till ingenjör, därför läser jag in naturprogrammets matte redan nu.

Det som överraskat Mamadou mest är det första blocket med ritningslära.

- Först förstod jag inte riktigt varför vi lade så mycket tid på just ritningslära, men när vi kom ut bland maskinerna insåg jag det. Man måste kunna läsa ritningarna för att kunna göra produkten.

Precis som många andra elever på industritekniska som vi har pratat med efterlyser Mamadou mer robotprogrammering.

- Det är bra att vi får lära oss det praktiska, till exempel att svarva och fräsa, i skolan. Men det skulle vara bra om vi fick öva mer på robotar också och mer programmering.

Mamadou går i ettan och snart börjar sommarlovet och det första sommarlovsjobbet.

- Jag var på min praktik igår och då fick jag reda på att jag får jobba där hela sommaren. De frågade om jag orkade jobba så mycket och om jag inte ville vara lite ledig, men för mig är det perfekt för jag har inget annat för mig i sommar. Det känns bra för de är jättetrevliga där.

Mötet med Atlas Copco och industritekniska programmet har format Mamadous framtid och han tycker att fler företag ska engagera sig.

- Har man inte praktikanter tänker man inte på framtiden. Alla anställda kan bli sjuka, sluta eller blir pensionärer så småningom. Då måste man ha utbildat ny personal.

I "Det är ju ganska nice här - vad händer när industrin engagerar sig i skolan?" har vi samlat intervjuer med Mamadou och andra elever som går på det industritekniska programmet. Med denna publikation vill vi inspirera och uppmana till handling. Genom att lära av elever som vill arbeta inom industrin och arbetsgivare som drar nytta av samverkan vill vi visa att nyckeln till att attrahera morgondagens yrkesarbetare är de företag som involverar sig i utbildningen, inspirerar och ställer krav. Läs den här!